От Тигър до Ван, Арарат и Кавказ

Галерия
 • Остров Акдамар и църквата на Светия Кръст

  Остров Акдамар и църквата на Светия Кръст
 • Диарбекир, църква Сурп Гирагос

  Диарбекир, църква Сурп Гирагос
 • Диарбекир, черната крепост

  Диарбекир, черната крепост
 • Диарбекир, Чифте хан

  Диарбекир, Чифте хан
 • Мостът с десетте очи на р. Тигър

  Мостът с десетте очи на р. Тигър
 • Манастир Дейрулзафаран, Мардин

  Манастир Дейрулзафаран, Мардин
 • Мардин

  Мардин
 • Мардин

  Мардин
 • Дара, скален некропол

  Дара, скален некропол
 • Дара, цистерната

  Дара, цистерната
 • Дара

  Дара
 • Мидят

  Мидят
 • Мидят

  Мидят
 • Мост Малабади

  Мост Малабади
 • Ван, крепостта

  Ван, крепостта
 • Ван, Чавуштепе

  Ван, Чавуштепе
 • Ван, музея

  Ван, музея
 • Ванската котка

  Ванската котка
 • Дворец Исхак Паша

  Дворец Исхак Паша
 • Карс

  Карс
 • Ани

  Ани
 • Ерзурум

  Ерзурум
 • Ерзурум

  Ерзурум

Пътешествие в земите на древното царство Урарту и на най- старите християни – сурияните и арменците
Югоизточна и Източна Турция
Пътуване за ценители на древна култура, изкуство и религии.

21.09.2024 – 29.09.2024
Екскурзия с автобус и самолет за 7 дни / 6 нощувки, полупансион
Маршрут: Бургас – Истанбул – Диарбекир - Мардин – Мидят – Ван – Карс – Ерзурум – Истанбул – Бургас

Най-забележителните места в програмата:
Диарбекирцитаделата и крепостните стени, най-големите след Великата Китайска стена, старата арменска църква Сурп Гирагос
• Приказният каменен град Мардин, християнският остров в Анадола
• Сирийските православни манастири Дейрулзафаран и Мор Габриел, където молитвите са още на езика на Иисус Христос – арамейски
Мидят – столицата на сурияните, известен със своите майстори бижутери и производството на вино
• Митичната Дара, град сравняван с Петра в Йордания
Езерото Ван, остров Акдамар с царската арменска църква на Светия кръст
Ван – древна Тушпа, столица на Урарту, цитаделата и царските гробници
• Доубаязит при легендарния Арарат и грандиозния дворец на Исхак Паша – Нойшванщайн на Анадола
Град Карс – вратата на Турция към Кавказ. През X – XI век е столица на арменското Карско царство. 
Ани – старата арменска столица, която по великолепие са сравнявали с Константинопол, градът на 1001 църкви, днес исторически парк с руини
Ерзурум - древен град на Пътя на коприната и с пребогата история

Обадете се за подробности и резервация: +359 554 22533, +359 888 338 314

!!! Местата са ограничени: група 20 до 25 човека

Цена: от 2140 леваАрменската планинска земя или Арменското плато  включва планинските системи на Малък Кавказ, Тавър и Кюрдските планини, на юг от неговото подножие се намира Месопотамската равнина. В източната част се възвишава масивът Арарат, където според библейските разкази се е спрял Ноевият ковчег.
Хора са населявали Арменското плато и Кавказкия регион още преди 100 000 години. Според археологическите и исторически свидетелства развитието на градската цивилизация в региона е започнало около 980 г. пр. Хр. с образуването на царство Урарту. Според легендата арменският праотец Хайк победил злия асирийски владетел Бел в епична битка, за да спечели свобода за народа си. Той нарекъл тази територия Хайк, а арменците все още използват това име – Хайастан и наричат себе си хай.
По тези земи са властвали много велики цивилизации: Асирия, Урарту, селевкиди, комагени, елини, перси, римляни, араби…

Програма

21.09.24, събота
20:00 Трансфер от Бургас до летище Истанбул с автобус.
Ден 1, 22.09.24, неделя: Истанбул – Диарбекир - Мардин
Ранен полет Истанбул – Диарбекир, трансфер до центъра и пешеходна обиколка в стария град
Диарбекир – античния Амида, днес неофициалната столица на кюрдите, лежи на горното течение на река Тигър. Населяван през хилядолетията от народите хурити,  урарту, асирийци, перси много преди да го завладеят римляните (115 г), когато станал столица на Месопотамия с името Амида. През 636 г. го завладели арабите и го нарекли Диар – Бакр ( Земя на Бакр), по името на едно от арабските племена – Бени Бакр. През 13 век до него достигнал и Чингиз Хан! В 1515 г султан Селим I го включил трайно и необратимо в пределите на Османската империя. Мултикултурен и мултирелигиозен град до началото на 20 век, когато тук са живели турци, кюрди и най-много арменци - повече от 100 000! След 1915 г от арменците са останали само около 3000.
Строежът на Черната базалтова крепост (UNESCO) на Диарбекир е започнал още по времето на римския  император Константин II (337 – 361). Крепостната стена е била с дължина от 5,5 километра и е била втората по големина и здравина в света след Великата китайска стена! Тогава Диарбекир е бил граничен град и важна спирка по пътя на коприната. За него са се водили непрекъснати битки между перси и римляни.
Черната Базалтова крепост на Диарбекир е известна в българската история със заточените борци на нашето националноосвободително движение. В стария град още можем да видим полуразрушения Чифте хан, където нашите диарбекирци са имали дюкяни и древната сирянска черква „Успение пресвятая Богородица“, където са се черкували.
Ще разгледаме арменската църква „Сурп Гирагос“, наскоро реставрирана и възвърнала предишния си блясък; джамията Козъм Падишах, известна със своето минаре с четири крака и Улу джамия, една от първите в Месопотамия (639 г).
Желаещите ще могат да опитат вкусните гозби в старинния Хасан паша хан.
Друга забележителност е мостът над река Тигър, построен още в римско време. Той е също от черен базалт с десет различни арки и е много величествен. Наричат го още „моста с десетте очи“.
Диарбекир е известен и с огромните си дини – 50 до понякога и 100 килограма! Такива дини се режели само със сабя или с меч!
Отправяме се към гр. Мардин в ранния следобед.
Продължаваме нашата програма с посещение на манастира Дейрулзафаран, Шафрановия манастир. Преданието разказва, че при строежа на манастира през 5 в. в хоросана са прибавяли цветове на шафран. От началото на 12 в. манастирът е седалище на патриарха на Сирийската православна (сурианска) църква, та чак до 1932 г, когато се мести в Дамаск.
Ще разгледаме медицинското училище, криптата, която е била построена върху руините на много по-стар храм на бога на луната Син; църквата във формата на куб с пирамидален покрив, построена по времето на император Анастасий I (491 – 518) върху гроба на 12000 мъченици; кръщелното отделение; гробницата на патриарсите. Ще изпием по едно ароматно кафе или чай и продължаваме към Мардин.
Пристигаме в Мардин, перлата на Югоизточна Анадола. Град Мардин ще ни очарова с красивата си архитектура, смесица от различни ориенталски стилове, с удивителния микс от християнство и ислям. Това докоснато от вечността място е средище и духовен център на православните християни в Турция и неслучайно градът е известен като "турският Йерусалим". Тук живее една от най-древните християнски общности – суриани. Те твърдят, че са първите християни, защото са приели Христовата вяра още през 1 век. Езикът им е семитски и е много близък до арамейския, езика на Иисус Христос.
Настаняваме се в хотел, стар кервансарай на повече от 300 г.
Свободно време за разходка из стария град. Градът е известен с производството на натурални сапуни използвайки необичайни и невероятни комбинации, например козе мляко и чесън!
Вечеря и нощувка.
Ден 2, 23.09.24, неделя: Мардин – Мидят
Отправяме се към Дара, близо до сирийската граница.
Наричат този скален комплекс турската Петра, защото наистина напомня древния град в Йордания, макар и в малко по-умален мащаб. Известен факт е, че името Дара идва в чест на персийския владетел Дарий. Той има древна история, но неговият разцвет започва, когато е бил построен наново от византийския император Анастасий I (491 – 518) за защита от персите.  Нарича го Анастасиополис и го прави столица на Горна Месопотамия. Впечатляващи са огромният скален некропол, много добре съхранените канали и цистерни. Дара е била първият град в Месопотамия с такава водоснабдителна система. Най- голямото и удивително съоръжение, което са построили римските инженери е първата в света дъгообразна язовирна стена, с която са променили коритото на местната река и с акведукти са докарали водите и в града.
Отпътуваме към Мидят, който се намира в средата на високопланинското плато Тур Абдин („Планина на слугите Господни“). Тур Абдин лежи на ок 900 до 1400 м надморска височина между Мардин и Мидят. В миналото това място е било център на сирийските православни християни (суриани) със своите 80 манастира и многобройни църкви. Неслучайно наричат Мидят столицата на сурианите. Всичките шест действащи църкви днес се обслужват само от един свещеник. Ще разгледаме най-красивите от тях – Мар Шамур (Св. Симеон) и Мар Азнойо.
Мидят е известен с великолепните си, медено жълти каменни къщи с богата ориенталска украса. Ще ги видим в Стария Мидят, както и многобройните работилници на майсторите дърворезбари, каменоделци и бижутери. В Мидят се произвеждат фантастични сребърни украшения и бижута от филигран.
Местните хора се гордеят и с производството на вино, а началото на винопроизводството е поставено не къде да е, а в християнския манастир Мор Габриел, основан още през 397 г. от Свети Самуил и Свети Симеон. Големият му разцвет обаче е през VII когато негов игумен става Свети Габриел. Тогава в него са живеели аскетично повече от 1500 монаси и послушници, отдадени само на труд и молитви! Отвътре манастирската църква е била покрита със златни апликации. При нашествието на монголите златото и полилеите са плячкосани, а манастирът унищожен. През XVII век светата обител е възстановена отново. Днес за сурияните това е най-святото място на света след Йерусалим. Тук са погребани много светци с техните реликви, както и няколко хиляди свещеници. Манастирът е действащ и се посещава от православни християни от цял свят.
Връщаме се в Мидят. Настаняваме се в хотела. Свободно време за разходки и покупки в стария град. Вечеря и нощувка.
Ден 3, 24.09.24, вторник: Мидят – Ван
Закуска, 8:00 напускаме хотела и се отправяме към езерото Ван.
По пътя към Ван ще направим фото пауза край изумителния мост Малабади, прочут с най-дългата и висока арка от всички каменни мостове в света. Това е мост широк седем метра и дълъг 150 метра. Височината му е 19 метра от нивото на водата до ключовия камък. Построен е с цветни камъни и е оцелял с ремонти. Както е отбелязал пътешественикът Евлия Челеби, куполът на Света София влиза под моста Малабади! Това уникално строително чудо  е построено преди около 1000 години! 
Продължаваме с едно живописно преживяване. Изкачваме се високо в планината Немрут, ако времето е подходящо. Планината Немрут е изгаснал вулкан, последна активност към средата на 15 в. В кратера на вулкана са се образували от топящите се ледници много сладководни езера, край някои от тях дори има термални извори. Стигаме с автобуса до най-голямото кратерно езеро (2247 м.н.в.) и второ по големина в света! Гледката към околните скални върхове и езерото Ван е неописуемо красива!
Ако времето е лошо за изкачване до езерото, вместо него ще спрем до красивите водопади на Мурадие.
Езерото Ван лежи на 1720 м. н. в. и е възникнало преди около 100 000 години, след изригването на вулкана Немрут, който е образувал на югозапад естествена гигантска язовирна стена. То е най-голямото безотточно езеро в Турция и четвърто по големина в света. Поради това, че в него се събират водите на топящите се снегове и не се оттичат, водата на езерото има високо съдържание на сода. Тя е много мека, като сапун. Жените тук перат без всякакъв препарат! Не е подходяща обаче за пиене и живот. Въпреки това, само тук и никъде другаде по света живее една уникална риба – перлен кефал. И това езеро има своето чудовище – Ванеси, за което рибарите разказват, че прилича на огромна змия! Езерото Ван предлага изключително живописни гледки – тюркоазено синьо водно огледало, заобиколено от до 4000 м. високи скални върхове, дълго време покрити със сняг.
Пристигаме в град Ван.
Настаняване, вечеря и нощувка в град Ван.
Ден 4, 25.09.24, сряда: Ван и остров Акдамар
Закуска и от 8:30 започваме нашата туристическа програма.
От асирийски надписи знаем, че брега на езерото Ван е населяван преди 3300 години от народа Урарту. През 9 в. пр. Хр. Сардур I установява тук столицата на Урарту – Тушпа: впечатляваща крепост, върху 120 м висока скала. През 8 в. пр. Хр. царството Урарту се простира от Кавказ до Алепо и на запад до Малатия! По- късно Ван е част от Велика Армения и столица на някои по-късни арменски царства.  През вековете го владеят перси, византийци, араби, монголи, селджуци и накрая влиза в пределите на Османската Империя.
Ще започнем нашата обиколка с посещение на Цитаделата и царските гробници. Ще посетим местния Археологически и етнографски музей, където ще видим клинописните надписи от гробниците.
С корабче се отправяме към вторият по големина остров в езерото Ван – остров Акдамар, с 1 100-годишната църква на "Светия кръст", сочена като един от най-добрите образци на средновековното арменско изкуство. Ще се насладим на нейните прекрасни стенописи и впечатляваща архитектура. За построяването на тази царска църква съществува легенда за една голяма любов, която ще чуете на място.
Недалеч от Ван се намира урартейската царска крепост Сардурихинили (Чавуштепе). Тя е построена по времето на Сардус II (760 – 730 г. пр. Хр.), за да охранява водния канал до Тушпа (Ван). Ще разгледаме Горната крепост с останките от царския дворец и храмът посветен на урартското божество Ирмушини, ще видим жертвен камък и даже древните урартейски тоалетни! От върха се открива красива гледка към плодородната долина и запазения воден канал, който още се използва.
Ван е родината и на прочутата Ванска котка - бяла, с едно зелено и едно синьо око. Заради древния й произход често я наричат и котката на Ной. Ванските котки обичат да плуват и да се мокрят!
Вечеря и нощувка в град Ван.
Ден 5, 26.09.24, четвъртък: Ван – Доубеязът – Карс
Закуска, 8:00 отпътуване към Карс
Насочваме се към Доубеязът, много близко до Иранската граница (40 км), за да видим легендарната планина Арарат и  да посетим двореца на Исхак паша. 
Високият 5137 м. вулкан Арарат се издига величествено в най-източната част на Турция, на крачки разстояние от границите с Армения, Азърбайджан и Иран. Последно вулканът е изригнал през 1840 г. като лавата и пепелта са изтрили от лицето на земята няколко села. Арменците го наричат „ Майка на земята“, за кюрдите той е „Планината на злото“, за турците е „Планината на болката“.  Еврейското име Арарат всъщност има своите корени от царството на Урарту. Според Стария завет точно на върха на Арарат се е спрял Ковчегът на Ной през потопа и точно тук Ной е пуснал гълъб, който му е донесъл зелена клонка. За тази библейска история се разказват много легенди и все още ентусиасти търсят останките на Ноевия ковчег.
И къде другаде да построи своя дворец безмерно богатият кюрдски емир Исхак паша? На най високата планина в Анадола, разбира се! Основите на някогашната крепост са положени още от урартейците (9 в. пр. Хр.), поправяна и приправяна през вековете, тя попада в ръцете на Исхак паша (18 в.), който забогатял от пътните и митническите такси и грабежи, разбира се. Пашата си построил огромен, приказен дворец – микс от различни стилове: османски, персийски, селджукски, арменски, грузински…., не липсва и барока! Палатът има 336 стаи. Всички те са съоръжени с невиждания по онова време лукс на централно отопление, водопровод и канализация. Изящна джамия, гробница, библиотека и две тържествени зали, вътрешни дворове с градини, гостни, харем, хамам и още… - ще разгледаме не всичко, но почти всичко.
Следват около 200 километра до Карс по живописното високопланинско плато край границата с Армения. По протежението на пътя се намират останките на многобройни арменски църкви и манастири - скрити и недостъпни.
На свечеряване ще пристигнем в Карс – вратата на Турция за Кавказ. Малко преди града, от едно по-високо място ще можем да видим светлините на Ереван.
Настаняване, вечеря и нощувка в Карс.
Ден 6, 27.09.24, петък: Карс – средновековната арменска столица Ани
Закуска, 8:00 потегляме към границата с Армения, за да разгледаме наблизо разположената Ани.
Ани, 45 км от Карс, се простира върху едно самотно, голо триъгълно плато. Някои го наричат Града на 1001-та църкви, други Града на 40-те врати. Възникнал е преди повече от 1 600 години на кръстопът на различни търговски пътища. Ашот Мсакер, 9 в., от царския род на Багратидите, основава града около тогавашна крепост. Своя разцвет градът достига по времето на Ашот III, който го прави столица на Арменската Империя, 961 г. Градът се развива бързо и към 11 век брои 100 000 жители и 1000 църкви, а съвременници го сравняват по великолепие с Константинопол. Превземан и ограбван от селджуки, грузинци, византийци и монголи, Ани вижда края си през 1319 г. Тогава това, което не са успели да унищожат завоевателите, го постига разрушителното земетресение. Градът е напуснат завинаги. Едва в началото на 20 в. започват първите разкопки, които продължават и днес.
Започваме обиколката от главния вход на градската стена – Лъвската врата. Следват: Църквата на Гагик, Северният дворец, Апостолската църква, Църквата Абугхамренц, Катедралата, Църква „Св. Спас“, Църква Тигран Хоненц, Манастир Хрпспиме, Цитаделата.
Връщаме се в Карс, където ще се разходим по местната чаршия. В града внимание привличат построените от камък сгради. Този камък пази помещенията от лютия студ през зимните месеци. Карската крепост е построена на върха на скалист хълм с изглед към Карс. Стените на крепостта датират от Багратидския арменски период (приблизително към 13 век), когато Карс е бил управляван от Закаридската династия. На няколко от стените на крепостта има нарисувани големи кръстове, като на нейната най-източна кула има и написан текст на арменски език. Църквата „Сурп Аракелоц“ е построена от арменския цар Абас от династията на Багратидите. Тя е с формата на детелина и скосен купол. Днес тя е действаща джамия.
В Карс ще разгледаме Музея на сиренето и кашкавала. Най-хубавият кашкавал в Турция се произвежда именно тук. Кашкавалът Гравиер е специалитетът на региона. Районът е прочут и с гозбите си от гъше месо.
Интересното за Карс е неговата връзка с Русия, която дълго време е определяла облика на града. Многократно Имперска Русия е нападала и владяла Карс – по време на Кримската война (1854 – 56 г.) и от Руско -турската война 1877-78 до 1921 г. по силата на Сан Стефанския мирен договор. В късния 19 век цар Александър III заселва тук не само руснаци, но дори и немци от Балтика. Немците заселват няколко села, в които имат своите училища, църкви и дори пивоварни! След основаването на Турската Република постепенно до 1960 г. немците и русите се изнасят от Турция.
Кавказка вечер - вечеря в ресторанта на хотела и шоу с кавказки народни танци.
Нощувка.
Ден 7, 28.09.24, събота: Карс – Ерзурум – Истанбул - Бургас
Закуска. Отпътуваме за град Ерзурум. Туристическа програма в града, свободно време и трансфер до летището.
Град Ерзурум лежи на 1950 м. н. в. и е заобиколен от планини, високи повече от 3000 м. Това определя и суровият климат -  горещо лято ( над +40 С) и люта зима ( до – 40 С).
Ерзурум е древен град на Пътя на коприната и с пребогата история. Бил е във владение на Арменското царство, Арабския халифат, Византия, Римската империя. Селджуките го правят център на анадолския си бейлик. При монголска обсада през 13 век градът е разграбен и опустошен, ама пак възкръсва. За кратко е и в империята на Тимур, а после и Персия, докато при Селим I влиза в пределите на Османската империя и става най-голямата военна база в района. През 1733г. иранският владетел Надер Шах го превзема, но след смъртта му Ерзурум отново става османски. По-късно Русия на три пъти го превзема, но и три пъти по силата на мирни договори го връща на Османската империя. Ерзурум е известен и като "Скалата" в кода на НАТО по време на Студената война от миналия век.
В Ерзурум ще видим Ерзурум Калеси (крепостта), Улу Дзами, Якутие медресе и музея в него и др.  Ще имаме свободно време за обяд и ще можем да опитаме специфичното ястие кадайъфдолмасъ (кадаиф долма). И накрая ще се разходим по чаршията, където се намират и бижутерийните магазини, в които са изложени ръчни изработки с "олту таш", гарвановочерен скъпоценен камък, добиван само в този регион.
Късно след обед излитане за Истанбул.
Пристигаме в Истанбул около 21.00 часа и продължаваме с автобус до Бургас. Пристигаме в Бургас рано сутринта на 29 септември.

Цена: 2140 лева на човек в двойна стая

Цената включва:
- Трансфер с автобус от Бургас до Истанбул и обратно
- Самолетни билети: Истанбул – Диарбекир и Ерзурум – Истанбул
- 1 нощувка със закуска и вечеря в гр. Мардин, хотел 4*
- 1 нощувка със закуска и вечеря в гр. Мидят, хотел 4*
- 2 нощувки със закуска и вечеря в гр. Ван, хотел 4*
- 2 нощувки със закуска и вечеря в гр. Карс, хотел 4*
- Кавказко танцово шоу
- Транспорт с лицензиран турски автобус по маршрута
- Екскурзоводско обслужване на български език включващо екскурзовод от агенцията и турски лицензиран екскурзовод от фирмата партньор
- Всички гранични и пътни такси
- Медицинска застраховка за чужбина с покритие 10 000 евро. Над 70 г има доплащане при други условия.

Пакетната цена не включва:
- Входни такси на посещаваните обекти: около 850 турски лири. Актуалната цена на входните такси ще бъде обявена 7 дни преди пътуването.
- Разходи от личен характер
- Бакшиши за екскурзовод и шофьор ( 20 евро)
Доплащане за единична стая: 480 лева

!!! Минимален брой за осъществяване на пътуването: 20 туристи.
При записване се плащат 30% от общата цена – 650 лева.

За подробности и резервации:
Чинар Холидейз, www.tschinar.net
tschinar@daytripsbulgaria.com
tschinarholidays@gmail.com
+359 554 22533
Темка Томова
+ 359 888 338 314, Viber, WhatsApp