Преспа и Охрид

Галерия
 • Св. Ахил, Мала Преспа

  Св. Ахил, Мала Преспа
 • остров Св. Ахил

  остров Св. Ахил
 • Малко Преспанско езеро

  Малко Преспанско езеро
 • Воденски водопади, Едеса, Гърция

  Воденски водопади, Едеса, Гърция
 • град Корча, Албания

  град Корча, Албания
 • град Корча, Албания

  град Корча, Албания
 • Воденски водопади, Едеса

  Воденски водопади, Едеса
 • Охридско езеро

  Охридско езеро
 • Манастир Св. Наум

  Манастир Св. Наум
 • Град Охрид

  Град Охрид
 • град Охрид

  град Охрид
 • Бигорски манастир

  Бигорски манастир
 • Скопие

  Скопие
 • Скопие

  Скопие

Пътуване до свети за българите места - резиденцията на цар Самуил на остров Св. Ахил в езерото Мала Преспа и Охрид - люлка на българската книжнина.
Маршрут:
Несебър - Бургас - София - гр. Едеса (Воден) - гр. Флорина (Лерин) - Мала Преспа - гр. Корча - гр. Охрид - Бигорски манастир, гр. Дебър - гр. Скопие - Кюстендил - София - Бургас
Екскурзия от Несебър и Бургас с автобус
4 дни, 3 нощувки със закуски и вечери


!!! Организира се по заявка

Програма

Тръгване в 23:00 ч. на 5 май (вторник) от Св. Влас, 23:15 от Слънчев бряг/Несебър, 24:00 от Бургас.
1 ден, 6 май, сряда: Едеса – Преспа - Флорина
Сутринта на 6 май преминаваме границата с Гърция на Кулата и около 11:00 ч пристигаме в гр. Едеса. Гр. Едеса (българско име Воден) е известен най-вече с природния феномен Воденски водопади. Воден се намира на плато над долината Сланица. Градът е разположен на река Вода (днес Водас), от където произхожда и името му. Воден е в пределите на Първото българско царство по времето на цар Симеон. От 9 век и до началото на 20 век града е бил населен с българи. В града са останали много български църкви, от които най-известна е Старата митрополия, където е открит Воденския надпис свързан с борбите на българите за църковна независимост.
Почивка в парка с водопадите.
Отправяме се към езерото Мала Преспа, където на малкия остров Св. Ахил се е намирала царската резиденция на Самуил в средновековния град Преспа. На острова днес можем да видим голямата базилика Св. Ахил и гроба на Самуил, открит през 1969 г. В района на двете Преспански езера са се намирали родовите владения на комит Никола, който заедно с четиримата си сина - Давид, Мойсей, Аарон и Самуил, възглавява съпротивата на българите срещу Византия. Затова още преди да бъде коронясан за цар, Самуил установява тук една от своите резиденции. Заобиколено от величествени  планини, мястото изглежда сурово, но добре защитено. Когато човек се намира на острова, има чувството, че над него е само Бог, който държи това място в дланите си. Спокойните води на езерото и тишината наоколо изпълват душата с усещане за вечност. Хронистите разказват, че тук, на о-в "Св.Ахил", се намирал любимият дворец на владетеля. Самуил често обичал да идва тук, намирайки покой след тежки битки и бляскави победи. Изградената върху труднодостъпен остров Преспа била един затворен град, в който достъп имали само владетелят, аристокрацията и висшето духовенство.
Нощувка в гр. Флорина (българско име Лерин) в хотел Лингос 4*. Вечеря в ресторанта на хотела.
2 ден, 7 май, четвъртък: Флорина – Корча - Охрид
Закуска в хотела и в 8:30 потегляме към Албания.
Спираме в гр. Корча. Първоначалното име на града е Горица, дадено му най-вероятно от неговите основатели, които се предполага че са били славяни от българската група. Името на града идва от старобългарската дума горица, тоест малка планина. Горица е част от средновековната област Девол, която е под прякото управление на българските епископи от Охрид и Охридската Архиепископия. Днес Корча е съвременен град пазещ още къщи с уникална архитектура; музей на средновековното изкуство  и праисторическия музей, които се помещават в две типични къщи за Корча; Базарът на Корча; катедралата „Възнесение Господне”, една от най-големите на Балканите, джамията Илиаз Бей Мирахори от 1484 (най-старата сграда в града), църквата Св. Илия.
Отправяме се към Охридското езеро и преминаваме границата със Северна Македония при манастира Св. Наум. Посещаваме манастирския комплекс, основан от Св. Наум през 9 в., един от Св. Седмочисленици, (чуваме туптящото сърце на Св. Наум и се молим за здраве), аязмото на Св. Петка, охридските извори...
Настаняване в хотел 4* на Охридската ривиера.
Късно следобед отпътуваме за гр. Охрид, където ще направим пешеходна екскурзия с професионален местен екскурзовод: площада и пристана на града, църквите "Св. Йоан Канео", "Св. Панталеймон” (Плаошник), където се намират мощите на Климент Охридски, Самуилова крепост , църквата "Св. Богородица Перивлепта", Амфитеатъра, църквата "Св. София", къщата на братя Робеви, Стария чинар и др.
Вечеря в ресторант „Вила Св. София” с музика.
3 ден, 8 май, петък: Охрид – Дебър – Бигорски манастир – Скопие
Закуска. 8:30 напускаме хотела. Спираме за кратко на Билянините извори. Минаваме през град Струга и се отправяме към гр. Дебър и парка Маврово, където се намира най-старият манастир в Северна Македония – Св. Йоан Предтеча. Според летописите на самия манастир, той е основан през 1020 година от архиепископ Йоан Дебърски, точно преди 1000 години. Разположен е на скален масив високо над долината на река Радика. Манстирът е един от най-значимите духовни центрове на Македония. Известен е с изящния си дървен иконостас, смятан за един от най-прекрасните в православния свят, дело на майсторите от  Дебърската дърворезбарска школа.  Сред многобройните съкровища на манастира са една от най-известните чудотворни икони на Св. Йоан Предтеча, мощехранителниците, донесени от богати македонски търговци от Йерусалим и прекрасните фрески.
Скопие, столицата на Република Македония и най-населеният град на Република Македония с 670 000 жители. След обявяването на независимостта на Република Македония през 1991 г. Скопие става нейна столица. Разположен е в долината на река Вардар.
Пешеходна разходка на стария град с посещение на манастира Св. Спас, където е гробът на Гоце Делчев, стария квартал Вароша – скопската чаршия, Каменния мост – символ на града и новия център на столицата с многобройните статуи и красиви сгради: площад „Македония” с паметника ”Воин на кон”, паметникът на Филип Македонски, музея на Майка Тереза и др.
Настаняване в хотел 3* в центъра на Скопие. Вечеря в ресторант.

4 ден, 9 май, събота: Скопие – Кюстендил – София – Бургас
Закуска. Свободно време в центъра на града. Тръгване към България в 11:00.

Цена:  лв

ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА:

Транспорт с туристически автобус;
1 нощувка със закуска в хотел **** в Лерин (Флорина);
1 нощувка със закуска в хотел **** на Охридската ривиера;
1 нощувка със закуска в хотел *** в Скопие
3 вечери
Пешеходна разходка във Воден (Едеса);
Посещение на остров Свети Ахил в Малкото Преспанско езеро;
Пешеходна разходка в Корча;
Посещение на манастира Св. Наум и пешеходна разходка в Охрид с местен екскурзовод;
Посещение на Бигорския манастир;
Пешеходна разходка в Скопие;
Застраховка "Помощ при пътуване в чужбина" с асистанс и лимит на отговорност 5 000 EUR
Водач/екскурзовод от България;

ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА:

Такса престой в Гърция (заплаща се задължително от туристите на рецепцията на хотела!): 1.50 EUR на човек на нощувка в хотела
Входни такси за музеи и обекти, посещавани по желание;
Разходи от личен характер;
За лица над 69 г. автоматично се добавя доплащане за завишена застрахователна премия;
Доплащане за настаняване в единична стая: 90 лв

ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ
За пешеходните разходки в Охрид и Преспа се препоръчва носенето на удобни спортни обувки;
Валутен курс: 1 евро = 61,50 македонски денара; 1 евро = 126 албански леки
Часово време: България, Гърция 12 ч.; Албания и Северна Македония 11 ч.

ПАСПОРТЕН И ВИЗОВ РЕЖИМ
Гърция, Албания и Северна Македония: Българските граждани, пътуващи за страната, е необходимо да притежават валиден паспорт или лична карта минимум 6 месеца след датата на влизане в страната.

!!!Пътуването се провежда при минимум 36 записани туристи.

За резервация се изискват 30% от стойността на екскурзията. Окончателно плащане – 5 април 2020.


Резервации: 0554 22533
0888 338 314
Чинар Холидейз
Слънчев бряг

Чинар Холидейз ЕООД, лиценз за Туроператор и Туристически агент РК -01-6902