Тракийска гробница в Поморие, Деултум и Акве Калиде

Галерия
 • Тракийска гробница Поморие

  Тракийска гробница Поморие
 • Тракийска гробница Поморие

  Тракийска гробница Поморие
 • Деултум

  Деултум
 • Деултум

  Деултум
 • Деултум

  Деултум
 • Акве Калиде

  Акве Калиде

Еднодневен излет с посещение на тракийската гробница в Поморие, римската крепост Деултум в Дебелт и римските терми Акве Калиде в Бургас.
Организира се по заявка.


Първо ще посетим уникалната тракийска гробница недалеч от Поморие.
Гробницата датира от ІІ - ІІІ в. сл. Хр. Смята се, че тя е служила за хероон (мавзолей) на богата анхиалска фамилия, в който са се извършвани религиозни езически ритуали.
Гробницата се състои от коридор (дромос) с дължина 22 м и кръгла камера с диаметър 11,60 м и височина 5,50 м. Изградена е от камък и тухли. Гробницата е засводена с полуцилиндричен свод, в центъра на който има куха колона с диаметър 3,30 м, която се разширява нагоре и слива с външната стена. От вътрешната стена на кухата колона е имало вита каменна стълба, която е отвеждала на повърхността на могилата. По околовръстната стена на гробницата има пет ниши, в които са били поставяни урните на покойниците. Предполага се, че стените са били изрисувани, но днес посетителите могат да видят само следи от зелена мазилка.
Гробницата е единствена по рода си на Балканския полуостров. Архитектурата и градежът й и до днес впечатляват с перфектното изпълнение. Много архитекти от цял свят изучават гробницата, за да разгадаят тайната на гъбообразния й купол. Планът, по който е построена гробницата, е взаимстван от римските мавзолеи, но кухата колона, златното й сечение, наличието на спираловидна каменна стълба в нея нямат аналог. Зидарията е от редуване на каменни пояси с пояси от тухли, като сводовете са иззидани само от тухли – една напреднала технология за римския период.
Следва посещение на античния град Деултум и средновековния Девелт, чиито останки днес се намират в края на селото. Тук в началото на 70-те години на І век, при управлението на император Тит Флавий Веспасиан, е основана римската колония Деултум от ветераните на VІІІ Августов легион. Това е единствената колония на свободни римски граждани в днешната българска територия. До града е имало пристанище, което било разположено на днешното Мандренско езеро.
През следващите три века градът се е разраснал и се е утвърдил като един от най-богатите в провинцията. По времето на император Марк Аврелий (ІІ в. н.е.) е бил защитен с големи крепостни стени. Градоустройството на града е по Хиподамовата система (правоъгълна улична мрежа, ориентирана по посоките на света), с много добро водоснабдяване и канализация. При археологически разкопки е разкрита голяма обществена баня с подово отопление, построена в края на І в. и преустройвана през следващите столетия до края на ІІІ в. Впечатляващи са както размерите на сградата, така и степента, в която е запазена.
Преместването на столицата на Римската империя от Рим в Константинопол през ІV в. оказва голямо влияние върху развитието на града. Той се превръща в елемент от отбранителната система на империята срещу варварските нашествия и важен комуникационен пункт.
Повече за древния град ще научим в музея.
А̀кве Ка̀лиде (в превод при горещите води) е историческо селище на територията на град Бургас, в землищата на кварталите Ветрен и Банево. През Средновековието той е споменат с имената Терма и Термопол. Доказано е, че минералните бани са посещавани от Филип II Македонски, ромейските императори Юстиниан I и Константин IV Погонат, българския кан Тервел, и султан Сюлейман Великолепни. Днес на територията му са разположени известните Бургаски минерални бани.
Ще разгледаме останките от римските терми и реставрираният музеен комплекс, който включва банята на Сюлейман Великолепни с мултимедийна програма, чешмите с минерална вода, открита сцена със стъклен под над разкопките.
Времетраене на екскурзията: 6 часа
Организира се по заявка.
Пишете ни или позвънете: 0554 22533
tschinar@daytripsbulgaria.com