Иран - Древна Персия

Галерия
  • Персеполис

    Персеполис
  • Арменската църква в Исфахан

    Арменската църква в Исфахан
  • Шираз

    Шираз

Иран е център на една от най-древните цивилизации. Ираноезичните мидийци създават своя империя в края на 7 век пр.н.е. Те са наследени от иранската Персийска империя, елинистичната държава на Селевкидите и две последователни ирански държави – Партското и Сасанидското царство. От средата на 7 век Иран става самостоятелна мюсюлманска държава, където процъфтяват иранската литература, философия, медицина, астрономия, математика и изкуство и се превръщат в основен елемент на ислямската цивилизация.
Иран е страна особено привлекателна за хора, които се интересуват от древно изкуство и култура, религии и обичаи.
Дати на отпътуване:

13.11.2024, 02.12.2024, 17.01.2025, 05.02.2025, 21.02.2025, 08.03.2025
Цена: от 3999 лева
Продължителност: 12 дни / 9 нощувки
Полет с Турски Авиолинии
Маршрут: София - Истанбул - Техеран - Кашан- Исфахан - Язд - Пасаргад - Персеполис - Шираз - Истанбул - София

Има държави, които не са резултат от случайно стечение на обстоятелствата, а чиято днешна съдба идва от дълбините на историята. Ето това е Иран - "страната на Арийте", която до 1935 година се е наричала Персия. Докосвайки се до това място под слънцето, съпреживяваме отново в едно цялата 30-вековна история на тази страна. Тук нищо не е такова, каквото изглежда. Мистиката на източното езичество, смесило се с арийските племена дошли от Сибир, Зороастризмът, култът към Митра и шиитският ислям, спират ежедневния поток от мисли в една точка и ни провокират да задаваме неортодоксални въпроси. Отговорите ще Ви изненадат. Елате с нас в древна Персия!

ПРОГРАМА

Ден 1 София - Истанбул

Полет от София в 21:30 ч от Терминал 2 с Turkish Airlines за Истанбул. Кацане в 22:25 ч. Време между двата полета 2,5 часа.

Ден 2 Истанбул - Техеран
Полет от Истанбул в 01:25 ч. с Турски авиолинии за Техеран. Кацане в 05:10 ч. Посрещане от партниращата иранска туристическа агенция. Оформяне на виза и трансфер до хотел Remis Airport. Закуска и почивка в рамките на 6 часа. Отпътуване за програма в Техеран
Посещение на двореца Голестан: строителството на „Двореца на розите“ започва в началото на XVI век. В продължение на векове го разширяват и се образува комплекс от представителна обществена част и вътрешна част, където достъпът е бил ограничен. Ще видим Мраморната зала, Огледалната зала. Ще се разходим из дворовете на комплекса, където ще видим невероятни мозайки, стенописи и архитектурни решения.
Обяд.
Отпътуване за Парка и Моста Табият – модерната архитектура на Тeхеран. Той е дълъг 270 метра, на три етажа, с 795 кв. м повърхност в района на Абас Aбад на Техеран, който е построен върху магистралата и съчетава връзката между два парка. Кратка разходка.
Вечеря.
Настаняване в хотел Espinas 5* или подобен.
Нощувка.

Ден 3 Техеран
След закуска ще продължим с обиколката на града.
Националният музей на килимите: Музеят е открит 1976 г., за да съхрани и изучава историата и технологията на изработка. Тъкачеството е несъмнено едно от най-значимите проявления на иранската култура и изкуство. Изложбената част е 3400 кв.метра, а библиотеката му съдържа 33 милиона книги.
Националният музей на Иран: Музеят е открит през 1937 г. Тук в две отделни сгради на по три етажа могат да бъдат открити както колекции на древна персийска керамика, така и исторически метални предмети, от древни до средновековни персийски антики, археологически артефакти от Палеозоя до предмюсюлманския период. Това е най-богата колекция и най-представителният музей в Ислямска република Иран. Обяд и почивка между двете части на музея
Вечеря.
Нощувка в хотела в Техеран.

Ден 4 - Кашан
След закуска преход до Кашан 260 км по магистрала.
В периода XII-XIV век Кашан е бил един от значимите средища на керамичните изделия. Много скоро от занаятчии местните хора се насочили към търговията и в периода XV-XVII век са едни от най-добрите и рискови търговци. Богатите хора вложили част от парите си в строителство на къщи, надпреварвайки се в тяхното украсяване. Ще разгледаме типични къщи в Стария град.
Посещение на градината Фин, включена в списъка на ЮНЕСКО: Строителството на градината е завършено през 1590 г. Пространството е украсено с различни видове дървета, които правят пространството между павилионите очарователно. Там се намира и банята, в която е убит Амир Кабир, премиер министър на Иран и първи реформатор на страната си в края на XIX век.
Обяд.
Къща Табатабей – построена през 1880 година от Сейед Джафар Табатабей, търговец на килими. Един от примерите за градска архитектура в Иран. Домът се състои от повече от 40 стаи, 4 вътрешни двора. Има собствени 3 бадгира /съоръжение за проветряване и охлаждане/ и 2 ганата /съоръжение за снабдяване с подземна вода/. Красивите прозорци и витражи ще грабнат вашето внимание.
Къща Боружерди – къщата на Хадж Сайед Натанци, вносител на стоки от Боружерд до Кашан. Изграждането на този комплекс (включително вътрешните и външните работи) продължава дълго време, така че завършването му отнема около 18 години, считано от датата на започване на строителството. По време на строителството са били наети повече от 150 души, включително каменни зидари, стъклари и други занаятчии. Това зашеметяващо имение по рода си се смята за един от архитектурните шедьоври на Иран, предназначени за обитаване и заради своите архитектурни особености е признато като една от най-добрите къщи на последните два века.
Банята на шах Амир Ахмад е с площ от 1102 квадратни метра и е построена в епохата Кажар. Куполният покрив на тази обществена баня е една от най-красивите в Иран. Над всеки купол са поставени стъклени панели с изпъкнали лещи, които, като осигуряват достатъчно светлина за различните части на хамама, предотвратяват вътрешния изглед. Съблекалнята е октагонална, разделена на осем колони в две помещения с различна употреба. Площта, около която е поставен подът на по-високо ниво, се състои от осем платформи, в които са се събличали и седяли, за да се отпуснат. В центъра има осмоъгълник и високият таван е украсен с плочки. Частта, в която се измивали, има четири централни колони, които разделят пространството на три части, от които двете странични части са съответно по-малки и всяка има резервоар в средата. Стените са украсени с тюркоазени и златни плочки, мазилка и стенописи; преработката на варовика и мазилките от Хамам д'Амир Ахмад представляват 17 слоя за възстановяване.
Настаняване в традиционна къща.
Вечеря.
Нощувка

Ден 5 - Кашан – Исфахан
След ранна закуска отпътуваме към село Абиане - преход 90 км. Скрито в полите на планината Карсак, селото е основано от избягали зороастрийци, които не желаят да сменят религията си през седми век. Селото живописно се е разположило в долината. Отдалеченото място е спомогнало за съхраняване на бит и култура, на език и традиции. Цветните носии се открояват на фона на керемидено кафявия цвят на къщите. Пътуване назад в миналото. Въпреки приемането на исляма местните хора са запазили интересните си народни носии, съчетавайки ги с новата религия. Това е едно от най-старите селища, запазено до наши дни. Приятната разходка из уличките ще ни върне векове назад. Освен своето гостоприемство местните хора ще ви предложат да си купите сушени плодове и плодов лаваш.
Обяд.
Отпътуване за Исфахан – третият по големина град на Иран и столица на древна Персия по времето на Сефевидската династия с преход от 200 км.
Ще се отправим към арменския квартал Джуфла, където шах Абас I разрешава да се заселят повече от 150 000 занаятчии , предприемачи, търговци и техните семейства през далечната 1135 г. Посещение на катедралата Ванк – построена в периода 1605 г. - 1655 г. Тя е смесица от християнска и мюсюлманска архитектура.
Посещение на моста с тридесет и три арки и моста Кажу.
Вечеря.
Настаняване в хотел Piroozi 4* или подобен.
Нощувка.

Ден 6 Исфахан
След закуска започва целодневният ни тур в Исфахан.
Разходката ни ще започне с посещение на Градината на птиците, едно кътче за отмора и любимо място за разходка на жителите на Исфахан.
Посещение на двореца Чеел сотун - градината Чеел Сотун с площ над 67000 квадратни метра е малка част от големия парк "Джахан Нема", чийто произход датира от периода на Сефевидската династия. Първото ядро на двореца Чеел Сотун е павилион, който шах Абас I построил насред тази градина. Този павилион включва централната зала и малки стаи в четирите ъгъла на сегашната сграда. По време на царуването на шах Абас II към сградата са били добавени огледалната лоджия, колонираната лоджия, салоните, прикрепени към северната и южната й страна, лоджиите от двете страни на централната зала, два басейна в източния и западния сектор и стенописите на централната зала. В 1647 г., под управлението на шах Абас II, този дворец е бил официално предназначен за церемониал и за прием на суверените и на чуждестранните сановници. Дворецът по времето на шах Солтан Хосеин (1706 г.) претърпява пожар. По-късно изгорелите части на сградата са възстановени. Повредата по сградата е нанесена по времето на шах Каджар Насероддин. Първоначално колоните на двореца са били украсени в съответствие с техниката на Ayne-кари: орнаменти, изработени от стотици огледални фрагменти, които съставляват геометрични и природни форми като цветя и т.н.
Обяд
След това се отправяме към забележителностите на централния площад Наше джан, в списъка на ЮНЕСКО от 1979 г..
Посещение на двореца Али Капу – Той се намира в западната част на площада и се смята за един от най-важните архитектурни шедьоври на XVII век. Изграждането на сградата е завършено в 1644 г. Тази сграда е била централната врата към всички сгради. Първоначално била построена малка част със скромни размери. С течение на времето, по време на управлението на шах Абас, били добавени още няколко етажа. По времето на шах Абас II е добавена голямата ложа с колонада. Всички управляващи от династията приемали в този дворец посланици и високопоставени личности. По време на шах Абас II от верандата, която достроили към основната сграда, домакинът и неговите гости се възхищавали на гледката, мачовете поло, светлините, представленията, фойерверките и други забавления, които се провеждали на площада.
Посещение на джамията на шейх Лотфола. Шейх Лотфола е един от най-големите шиитски богословци и тъст на шах Абас. Най-красивата джамия в света!!! Интериорът на стените има осмоъгълна форма и е ограничен от тюркоазени плочки. Навсякъде по стените се виждат калиграфски творби на Али Реза Абаси
Посещение на Имамската джамия построена през 17 век с обща площ от 20 000 кв.метра. Тя е един от прекрасните образци на персийската архитектура.
Свободно време за разходки.
Вечеря.
Нощувка

Ден 7 Наин - Мейбод - Язд
След закуска отпътуваме до град Наин с преход от 160 км, една от столиците на Ахаменидската династия. Кратка обиколка с възможност да се види джамията на Баба Абдула.
Отпътуваме за Кервансарая в град Мейбод с преход от 130 км.
Обяд.
Посещение на Кервансарая.
Отпътуване за Язд с преход от 50 км. Язд е един от най-древните градове на Иран и столица на Персия по времето на Музафаридите, включен в списъка на ЮНЕСКО. Споменава се още като град Исатис от древна Мидия. Марко Поло е посетил града и е писал много за него през 1272 г.
Настаняване в традиционна къща за гости.
Вечеря.
Нощувка.

Ден 8 – Язд
След закуска ще посетим Кулата на мълчанието и Храма на огъня, за да видим отношението на зороастрийците към живота и смъртта.
Посещение на Градината Доулат Абад – включени в списъка на ЮНЕСКО. Тази градина с два входа e заобиколена от висока стена и се състои от две основни части: 1 Вътрешна частна и жилищна част, която включва: осмоъгълна конструкция или лятна вятърна кула - усамотено място, подходящо за сядане и често запазено за гостите, вестибюл и две килерчета, харем (част, запазена за жени и деца), зимна резиденция, кухня, кула за гледане, сервизни помещения, конюшня за лято и зима. 2. Външна част, където се провеждат правителствени церемонии, спортни тържества и е седалище на градската служба по делата, залата на огледалата, дворецът Техрани, два малки базара, обществен склад и корт. Към момента може да се посетят вестибюла, голямата зала, портала и част от зимните стаи. Материалите, използвани в сградите на тази градина, най-вече в стаите и във ваната, са мрамор, тухла и дърво. Във външното зелено пространство има гроздови, кипарисови, борови и цветни дървета, като дамаска роза и червена роза.
Отправяйки се към центъра, ще посетим стария град и неговите криволичещи улици, вятърни кули и къщи. Посещение на Петъчната джамия. Градът се слави с производството на най-вкусните сладки, затова ще посетим и комплекса Амир Чакмак и пазара пред комплекса.
Обяд.
Посещение на музея на водата: неговото изграждане датира от годините между 1266 и 1269 г. на слънчевата Хегира. Разположен е в една от древните къщи на града, наречена Калахдужа. Тя показва историята на водата от няколко хиляди години в този пустинен пейзаж (ако е приключила реставрацията).
Вечеря.
Нощувка.

Ден 9 Пасаргад - Персеполис - Шираз
След закуска се отправяме към старата столица на Персия по времето на Ахеменидите и шах Кир Велики – Пасаргад, разграбена и опожарена от Александър Велики. Преход 350 км. Ще направим снимка край гробницата на персийския шах и ще видим останките в района.
Обяд.
С преход от 80 км. се отправяме на посещение на скалните гробници и барелефи в Никше – Рустам – чакащи одобрение да бъдат включени в списъка на ЮНЕСКО. Naqsh-е Rostam е името на древен комплекс, който от древни времена се смята за религиозно свещено място. Там са гробовете на Ахеменидските крале Дарий Велики, Ксерск, Дарий Втори, Кааба на Зороастър, има Сасанидски барелефи и надписи, каменни камини и религиозни картини, принадлежащи към еламитския период.
Преход 10 км и посещение на археологическия комплекс на Персеполис. Блестящата столица на Персия ще ни посрещне с Източната порта, Военния дворец, двореца Ападана и фреските на делегациите. През 330 г.пр.н.е. Александър Велики завладява столицата мълниеносно и остава да бъде разграбена и опожарена от армията му.
Нашият път продължава за Шираз – перлата в короната на Иран, градът на розите, виното и персийските поети. На входа на града ни посреща Вратата на Коран.
Настаняване в хотел Pars 4**** или подобен.
Вечеря.
Нощувка.

Ден 10 - Шираз
След закуска започва целодневният ни тур в Шираз.
Отправяме се към „Розовата джамия“ - Насир ол Молк джамия. Феерията от рози по керамичните пана създават усещането за преимуществено розов цвят, а светлината през витражите в залата за милостиня създават усещане за цветен въздух. Джамията Nasir ol Molk е една от древните джамии в Шираз. Изграждането на тази историческа и религиозна сграда като забележителен пример на архитектурата от иранския период Кажар започва през 1876 г. Тя е построена от Мирза Хасан Али Кан, известен като Насир ол Moлк сред благородниците и аристократите на Шираз. Джамията е една от най-красивите за посещение джамии на Иран и нейните украси с уникални плочки и стъклопис й придават още по-привлекателен вид.
Ще посетим Наренджестан - градините на къщата Кавам, построена в периода 1879 – 1886 от Мирза Ибрахим хан. Сградата първоначално е резиденция на семейство Кавам и седалище на администрацията му. Семейство Кавам първоначално са търговци от Казвим, но после стават политически активни при управлението на династиите Занд, Каджар и Пахлави. По време на второто управление на Пахлави, къщата става седалище на Азиатски институт на университета Пахлави. В днешно време къщата е музей и е отворена за обществеността. В долната част на двореца има прекрасен занаятчийски пазар, където може да се срещнете със занаятчийското изкуство на провинция Парс, ще може да чуете автентична музика, да закупите някое прекрасно украшение или миниатюра.
Посещение на градина на Иран – Ерам гардън, включена в списъка на Юнеско. Градините имат специално място в градоустройственото планиране в Шираз и в това отношение Шираз се нарича "град на цветя и славеи".
Посещение на гробниците на персийските поети и философи Хафез и Саади. Стиховете на Хафез са преведени на всички европейски езици. В Иран от векове съществува традицията да се обръща към стиховете на Хафез, когато някой е на кръстопът, има житейски трудности или търси решение на по-фундаменталните въпроси на битието. В гробницата на Хафез се търси отговор, съвет и пророчество. Възхищението на Гьоте от поезията на Хафез днес се оценява като пример за преодоляване на времеви, географски, културни и религиозни граници между Запада и Ориента.
Обяд.
Посещението ни продължава със святото място Шах Черак, където е гробница на двама от братята на Имам Хюсеин. Тук групата ще е придружена от екскурзовод на място, а жените ще сложим чадори.
Вечеря.
Нощувка.

Ден 11 Шираз
След закуска започва нашият втори тур в града с красивата Къща на семейство Шапури. Жилището на Шапури в град Шираз датира от ранния период на Пахлави и е принадлежало на Абдулсахиб Шапури, един от важните търговци на Казерун. Великолепната сграда е проектирана на два етажа в архитектурния стил Пахлави.
След кратка фото пауза се отправяме към Цитаделата на Карим хан. Карим хан е бил владетел на Иран в периода 1750 – 1779 г. Неговата Цитадела е разположена в центъра на град Шираз. Построена е като част от комплекс по времето на династия Занд и е кръстена на Карим хан, като е служила за негово жилище. Сградата прилича на солидна средновековна крепост, изцяло изградена от тухли и е била с военни и жилищни функции. Издигането на цитаделата на Карим хан ни връща към втората половина на 18 век, когато Шираз е негова столица. Владетелят поканил най-добрите архитекти и художници по онова време и купил най-добрите материали от други градове и чужбина за построяването на крепостта
Посещение на комплекс Вакил: Джамията Вакил е разположена върху площ от 8660 кв.м. Тя има само два ейвана, вместо обичайните четири, които са разположени на северната и южната страни на открития двор. Ейваните и дворът са украсени с типичните седемцветни ширазки плочки, които са характерни за изкуството и индустрията на Шираз през късната втора половина на 18-ти век. Нейната нощна молитвена зала (Шабестан) с площ от около 2700 кв.м. съдържа 48 монолитни колони. Минбарът в тази зала е изрязан от масивно парче зелен мрамор. Цветните декоративни плочки датират предимно от Каджарския период. Част от комплекса са банята Вакил и пазарът Вакил. Време е за пазаруване на подправки, сладки и някой красив шал или бижу.
Обяд и свободно време в центъра на Шираз.
Вечеря.
Отпътуване от хотела в 22:30 за летище.

Ден 12 Шираз - Истанбул - София
Ранен полет с Turkish Airlines 02:10 ч. Шираз – 05:40 ч. Истанбул; 07:50 ч. Истанбул – 09:10 ч. София.

Полетно разписание (подлежи на препотвърждение):

Превозвач: Turkish Airlines
София - Истанбул - Техеран 21:30 - 05:05 (+1 ден)
Шираз - Истанбул - София 02:45 - 09:10
Полетът е с прекачване в Истанбул.

Ценa на човек в двойна стая:
13.11.2024   3999 лв
02.12.2024   3999 лв
17.01.2025   3999 лв
05.02.2025   4035 лв
21.02.2025   4035 лв
08.03.2025   4035 лв

Цена за единична стая:
03.11.2024   4599 лв
02.12.2024   4599 лв
17.01.2025   4599 лв
05.02.2025   4625 лв
21.02.2025   4625 лв
08.03.2025   4625 лв

Цената включва:
Самолетен билет София – Истанбул – Техеран / Шираз – Истанбул – София с включени багаж и летищни такси;
Самолетен билет Шираз – Техеран с включен багаж и летищни такси
Транспорт и трансфери по маршрута с включени пътни и магистрални такси;
Вода, чай и кафе в автобуса по време на междуградските преходи;
9 нощувки със закуски в хотели както следва:
2 нощувки със закуски хотел Espinas 5* или подобен е Техеран
2 нощувки със закуски в хотел Piroozi 4* или подобен Исфахан;
2 нощувки със закуски в хотел Pars 4* или подобен Шираз;
2 нощувки със закуски в традиционна къща в Яздл
1 нощувка със закуска в традиционна къща в Кашан;
10 обяда и 10 вечери в местни ресторанти с местни специалитети;
Туристическа програма в Техеран – посещение на двореца Голестан, Националния музей на Иран, Техеранския пазар, моста Табиат, Националния музей на килимите, Кулата Азади (отвън);
Туристическа програма в Исфахан – посещение на 4 обекта на Юнеско: джамията Шеих Лотфолла, двореца Али Капу, двореца Чеел Сотун, Имамската джамия, моста Кажу, Моста с 33 арки, Катедралата Ванк, Градината на птиците;
Туристическа програма в Шираз – посещение на Персеполис, гробницата Нагше Ростам, джамията Насир Ол Молк и Вакил комплекс, градината Ерам /обект на ЮНЕСКО/ , гробниците на Хафез и Саади, Святото място Шан Чирак, Къща Кавам, Цитаделата;
Посещение на Пасаргад;
Туристическа програма в Язд – посещение на Музея на водата/в реставрация в момента/, Кулата на мълчанието и Храма на огъня, комплекс Амир Чакмак, Петъчна Джамия, Градината Даулат Абад;
Зоор Кханен – традиционни персийски борби в Язд;
Туристическа програма в малкото селище Абиане;
Туристическа програма в Кашан – посещение на градините Фин /обект на ЮНЕСКО/, баните на Шах Амир Ахмад, къщите Боружерди и Табатабей;
Входни такси по всички посещавани обекти;
Медицинска застраховка;
Опитен местен екскурзовод и екскурзовод-преводач на български език за целия престой;
Безплатно WI FI в хотели и в автобуса.
Цената не включва:
Застраховка отмяна на пътуване;
Такса обслужване по време на престоя – 40 щатски долара.

Условия за резервация:
Депозит в размер на 30 % процента платен до 24 часа след резервиране;
Доплащане 30 дни преди тръгване;
Издаване на документи за пътуване 7 дни преди полета.

Анулации:
До 24 часа след резервация - без такса за анулация.
До 30 дни преди тръгване - 50 лв. такса анулация.
До 31 дни преди тръгване - 30% от стойността, като такса анулация.
Под 30 дни - 100% като такса анулация.

!!! ВАЖНО:

Минимален брой туристи: 24 човека;
Срок за уведомяване при ненабран минимум – 21 дни;
Пътуването не е подходящо за лица с ограничена подвижност;
Българските граждани е необходимо да притежават валиден документ за самоличност – задграничен паспорт, с валидност минимум 6 месеца от датата на прибиране в България
За лица под 18 годишна възраст е нужна нотариално заверена декларация, даваща право на детето да излиза извън страната с разрешение на родителите;
Туроператорът си запазва правото да прави промени по програмата;
Авиокомпанията си запазва правото да прави промени по програмата;
Облекло на жените: кърпа на главата през цялото време на екскурзията, блузи и ризи с дълги ръкави, върху панталоните - туника ;
Облекло при мъжете: дълги панталони и ризи с къси или дълги ръкави
Разплащането на място е само в пари в брой. Не се изполват дебитни и кредитни карти.

Полезна информация за визов режим:
Всеки клиент попълва Анкетна карта за подготовка на визовия формуляр!
Визи се вадят предварително в консулска служба на Посолството на ИР Иран в София - цена 75,00 евро.
Съществува възможност за виза ON ARRIVAL на летище Техеран - цена 78,00 евро

Програмата е на АБАКС

За резервации
Чинар Холидейз
+359 888 338 314, Viber, WhatsApp
tschinar@Daytripsbulgaria.com
tschinarholidays@gmail.com