Тракийски светилища и мегалити в Източните Родопи

Галерия
 • вила Армира

  вила Армира
 • Царския долмен

  Царския долмен
 • Тракийска гробница Мезек

  Тракийска гробница Мезек
 • яз. Ивайловград

  яз. Ивайловград
 • вила Армира

  вила Армира
 • вила Армира

  вила Армира
 • вила Армира

  вила Армира
 • вила Армира

  вила Армира
 • вила Армира

  вила Армира
 • Татул

  Татул
 • Татул

  Татул
 • Перперикон

  Перперикон
 • Перперикон

  Перперикон
 • Перперикон

  Перперикон
 • Перперикон

  Перперикон

По следите на траките - най-древното население по нашите земи.
Екскурзия с автобус за два дни.
Маршрут: Несебър – Ивайловград – Кърджали – Бургас - Несебър
Организира се по заявка.


ПРОГРАМА
1 ден - събота
6:30 тръгване от гр. Несебър, 7:00 от гр. Бургас
По пътя спираме при с. Хлябово, където се намира Царския долмен - един от най-интригуващите паметници от древността - долмените. Долмените (от бретонски: дол – маса, и мен – камък) са първите представители на монументалната гробнична архитектура по българските земи. Разпространени са основно на територията на област Хасково в планините Странджа, Сакар и Източни Родопи. Те са предшественици на по-късно създадените уникални тракийски гробници. В тях древните траки са полагали телата на мъртвите. Подобен вид гробнични съоръжения са се използвали по тези земи в периода между ХII и VI в. пр.н.е.
Посещаваме Тракийската куполна гробница с. Мезек (ІV-ІІІ в. пр. Хр.), която е най-голямата и внушителна куполна гробница от микенски тип в Тракия. Запазена е изцяло в оригиналния си вид.
Пътуваме по живописен път покрай язовир Ивайловград.
Архитектурен паметник от епохата на Римската империя – вила „Армира”.  Намира в Южна България, на 4 км югозападно от Ивайловград. Вилата е луксозна, със забележителна планова схема, пищна мраморна украса и оригинални подови мозайки. Тя е един от най-ранните и най-точно датирани вилни комплекси от римско време, проучени до момента в България, и най-богатият частен дворец от този период, разкрит в днешните български земи.
Нощувка в хотел в Ивайловград.
2 ден - неделя
Закуска. Отпътуваме в посока гр. Кърджали..
Един от най-величествените мегалитни паметници, открити по нашите земи, е Тракийското светилище край село Татул, община Момчилград. Светилището представлява скален масив, а върхът му - пресечена пирамида. Комплексът се състои от два саркофага, четириъгълно легло за главния олтар и триметров кладенец. Датиран е от края на V и началото на ІV хил. пр.Хр. За това свидетелстват намерените глинени съдове в региона.
Спирка в центъра на гр. Кърджали за обяд.
Археологическият средновековен комплекс Перперикон е от най-древните монументални мегалитни паметници, изцяло изсечен в скалите. Той се числи към най-популярните туристически дестинации в България.
Култовата дейност на скалния връх започва още през V хил. пр. Хр. и е свързана с култа към Бога-Слънце на хората от каменно-медната епоха.
Свещеният град е уникален в археологически, исторически, природен и мултирелигиозен аспект, едно от чудесата на света.
Около 17:00 отпътуваме обратно.

Цена:
Цената включва: 1 нощувка/закуска в стая с две легла, туристическа застраховка, транспорт с луксозен автобус (20 места), екскурзоводско обслужване, беседи в посещаваните обекти.
Не са включени в цената: лични разходи, вечеря, входни такси за посещаваните обекти.
Входни такси:
Тракийска гробница Мезек: 4 лв
Вила Армира: 5 лв
Тракийско светилище Татул: 3 лв
Перперикон: 6 лв

!!!NB Минимален брой участници - 12.

При записване се внасят 50% от цената на екскурзията. При не набран достатъчен брой участници туроператорът се задължава да уведоми потребителите в срок до 20 дни преди отпътуването.

Справки и записвания:
Чинар Холидейз
0554 225 33, 0888 338314
e-mail: tsch@mbox.contact.bg, temka@mbox.contact.bg
Чинар Холидейз ЕООД е български туроператор с лиценз № ПК-01-6902 за ТО и ТА и застраховка Отговорност на туроператора към застрахователна компания „Групама Застраховане” ЕАД, по смисъла на Закона за Туризма.