България на три морета

Галерия
 • Мала Преспа

  Мала Преспа
 • Тирана

  Тирана
 • Саранда

  Саранда
 • Гирокастра

  Гирокастра
 • Св. Седмочисленици, манастира в Арденица

  Св. Седмочисленици, манастира в Арденица
 • Гирокастра

  Гирокастра
 • Дуръс, плажа

  Дуръс, плажа
 • Бутринт

  Бутринт
 • Бутринт, ЮНЕСКО

  Бутринт, ЮНЕСКО
 • Дуръс, римския амфитеатър

  Дуръс, римския амфитеатър
 • Берат, стария град

  Берат, стария град
 • Берат

  Берат
 • Скопие, чаршията

  Скопие, чаршията
 • Скопие

  Скопие
 • Скопие

  Скопие
 • Скопие

  Скопие
 • Скопие

  Скопие
 • Скопие

  Скопие
 • Изворите на р. Църни Дрин

  Изворите на р. Църни Дрин
 • Охрид

  Охрид
 • Билянините извори

  Билянините извори
 • Охридските извори

  Охридските извори
 • м-р Св. Наум

  м-р Св. Наум
 • музей Наколни жилища, Охридско езеро

  музей Наколни жилища, Охридско езеро
 • гр. Корча

  гр. Корча
 • гр. Корча

  гр. Корча
 • о-в Св. Ахил, Мала Преспа

  о-в Св. Ахил, Мала Преспа
 • о-в Св. Ахил

  о-в Св. Ахил
 • Гробът на цар Самуил

  Гробът на цар Самуил
 • базилика Св. Ахил

  базилика Св. Ахил
 • базилика Св. Ахил

  базилика Св. Ахил
 • мостът към о-в Св. Ахил

  мостът към о-в Св. Ахил
 • гр. Воден, Едеса

  гр. Воден, Едеса
 • гр. Воден

  гр. Воден
 • Старата Митрополия, Воден

  Старата Митрополия, Воден
 • Воден

  Воден
 • Кавала, Виадукта

  Кавала, Виадукта
 • Кавала

  Кавала

Пътуване в границите на Царството на Симеон Велики
Македония, Албания, Гърция
Екскурзия с автобус с тръгване от Св. Влас, Несебър и Бургас.
По желание организираме тръгване и от Варна.
7 дни, 6 нощувки
!!!Очаквайте новата дата!

 


През 9 -10 в. при царуването на цар Симеон Велики Българската държава се е простирала от Черно море до Йонийско и Егейско (Бяло) море и е обхващала териториите на днешните държави Румъния, Сърбия, Македония, Албания, Северна Гърция и Епир и Европейска Турция.
Македония е била люлка на българската книжнина и култура. В Охридската книжовна школа са се превеждали и писали на български език православните богослужебни книги.
Албания е прекрасна страна. Връзката ни с нея е древна и неразривна, макар че днес сме забравили, колко неща ни свързват. През това пътуване ще посетим най-важните места в Албания, които са били част от Първата Българска държава. Все още в Албания се говори на старинен български език от българите, останали да живеят там.
В Северна Гърция (Южна Македония и Беломорска Тракия), както и в Турция (Тракия и Странджа) почти всички селища са били населявани от компактно славянско (българско) население и свидетелствата за това са неизброими. 
Маршрут: Св. Влас – София – Кюстендил – Скопие – Охрид – Елбасан – Тирана – Дуръс – Берат – Арденица – Вльора – Бутринт – Саранда – Гирокастра – Корча – Флорина – Едеса – Кавала – Филипи - Суфли – Бургас – Св. Влас
Програма:
23:00 на 01.10.2016 (събота) тръгване от Св. Влас, 23:15 ч от Несебър, 24:00 ч от Бургас
02.10.2016, неделя
Ок. 6:30 преминаваме границата с Македония при Гюешево. Пристигаме в Скопие, столицата на Република Македония в 10:00 ч. Обиколка на стария град с посещение на манастира Св. Спас, където е гробът на Гоце Делчев и разглеждаме новия център на столицата. Свободно време до 13:00 ч. Пристигаме в Охрид ок. 16:00 ч. Настаняваме се в хотел в центъра на града. От 17:30 пешеходна обиколка на стария град Охрид (в списъка на ЮНЕСКО) от Горна порта на Самуиловата крепост с посещение на църквата Св. Панталеймон Плаощник, където е гробът на Св. Климент Охридски, амфитеатъра, църквата Св. София. Вечеря в ресторант на брега на Охридското езеро.
03.10.2016, понеделник
7:30 закуска, 8:30 напускаме хотела и потегляме към манастира Св. Наум. По пътя спираме на Билянините извори и до Музей Наколни жилища за снимки. Посещаваме манастирския комплекс, аязмото на Св. Петка, охридските извори и в 11:00 тръгваме към Албания. По пътя минаваме през гр. Струга и спираме само за снимки на изворите на р. Църни Дрим. В град Елбасан ( стар български културен и книжовен център в областта Кутмичевица) пристигаме ок. 13:00. Срещаме се с албанския екскурзовод, който ще ни придружава през цялото време в Албания. Правим обиколка на града и разглеждаме Царската Джамия, Часовниковата кула и др. В Тирана, столицата на Албания разглеждаме пл. Скендербег, часовниковата кула – символ на града, джамията Етем бей, руините на Юстиниановата крепост, двореца на културата и бивш мавзолей на Енвер Ходжа, Националния исторически музей, православната катедрала „Възкресение Христово”- третият по големина православен храм в Европа с площ 1660 кв.м. , Пирамидата на Тирана. Настаняване в хотел. Вечеря и нощувка.
4.10.2016, вторник
7:30 закуска, 8:30 напускаме хотела и отпътуваме за Дуръс, град с 2 700 годишна история, българите са го наричали Драч. Разглеждаме Римския амфитеатър, крайморския булевард с палмите подарък за Енвер Ходжа от Фидел Кастро, римските терми. Гр. Берат е средновековен град – музей, основан през 4 в.пр.хр. Българите са го наричали Бялград. Берат е бил неразделна част от Първото и Второто Българско Царство, както и от Охридската българска архиепископия.  На 20 км от него, в района на с. Балши е намерен летописен надпис посветен на покръстването на българите от цар Борис. Тук Св. Цар Борис Покръстител е изградил най-хубавите си божии храмове. Тук е било седалището на Св. Климент, епископ Велички и Охридски – пръв епископ на български език. Тук са запазени гробът на Св. Йоан Владимир и на българските просветители Св. Горазд и Св. Ангеларий.  Разглеждаме Цитаделата и църквата Св. Троица и Музея Онуфри. Отправяме се към гр. Арденица и посещаваме православния манастир Рождество Богородично, огнище на духовната ни традиция в Албания.  Настаняваме се в хотел в гр. Вльора, един от най-хубавите курорти на Адриатическото крайбрежие. Вечеря и нощувка.
5.10.2016, сряда
7:30 закуска, напускаме хотела и разглеждаме град Вльора, Площада на Независимостта.  Пътуваме покрай албанската Ривиера на Адриатическо море, където се намират най-хубавите морски курорти в Албания. Преминаваме през гр. Саранда и спираме за разглеждане на Археологическия парк Бутринт, в списъка на ЮНЕСКО за паметници от световното културно наследство. Бутринт е античен и средновековен град, разположен между едноименното езеро, Адриатическо море и р. Павла. Там са разкрити крепостни стени, амфитеатър, раннохристиянски базилики и осем бани. Настаняваме се в хотел в гр. Саранда. Вечеря и нощувка.
6.10.2016, четвъртък
7:30 закуска, напускаме хотела и отпътуваме към Гирокастро (Аргиро кастро на гръцки – Сребърна крепост), в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство. Посещаваме крепостта, етнографския музей (в родната къща на Енвер Ходжа) и стария базар. Продължаваме към гр. Корча – стария български град Горица. Горица е част от средновековната област Девол, която е под прякото управление на българските епископи от Охрид и Охридската архиепископия. Разглеждаме Средновековния Музей и Стария Базар.
Отправяме се към границата с Гърция, близо до Преспанските езера. Преминаваме границата и се настаняваме за нощувка в хотел в гр. Флорина (българско име Лерин).
7.10.2016, петък
7:30 закуска. Отправяме се към езерото Мала Преспа, където на малкия остров Св. Ахил се е намирала царската резиденция на Самуил в средновековния град Преспа. На острова днес можем да видим голямата базилика Св. Ахил и гроба на Самуил, открит през 1969 г.
Гр. Едеса (българско име Воден) е известен най-вече с природния феномен Воденски водопади. В града са останали много български църкви, от които най-известна е Старата митрополия, където е открит Воденския надпис свързан с борбите на българите за църковна независимост.
Ако позволява времето, ще направим едно отклонение от маршрута и ще посетим гр. Пела, родното място на Филип и Александър Македонски и родно място на много преселници от този край в Несебърската община. 
В късния следобед пристигаме в гр. Кавала и се настаняваме в хотел. Разглеждаме града. Вечеря и нощувка.
8.10.2016, събота
7:30 закуска.
Посещаваме Филипи, древен град наименован на Филип Македонски и първата християнска община в Европа, създадена от Св. Апостол Павел (ок. 50 г. след Христа). В руините на градската базилика е открит един от най-дългите запазени старобългарски надписи – надписът от Филипи от времето на хан Пресиян, който отразява присъединяването на тези земи към България (837 г).
По пътя за границата спираме в гр. Суфли, известен с производството на коприна и копринени платове. Суфли е единственият район в Европа , където се занимават с отглеждане на копринени буби и извличане на нишката от пашкули. Коприната, която се произвежда се смята за най-добрата от гледна точка на качеството. В магазините на града се продават изделия от коприна ръчна изработка.
Прибираме се в Бургас вечерта.
Цена: ... лв на човек в двойна стая
            .... лв доплащане за единична стая

В цената се включват:
- 6 нощувки със закуски в хотели 3 и 4 звезди. (1 нощувка в Охрид, 3 нощувки в Албания, 2 нощувки в Гърция)
- 6 вечери
- всички входни такси за посещаваните обекти
- екскурзоводско обслужване, местни екскурзоводи и от страна на фирмата
- транспорт с комфортен автобус
- застраховка
В цената не се включват:
- лични разходи
- такси за допълнителни посещения извън програмата
Доплащане за
тръгване от Варна: 35 лева, в 20:45 от ул. Антим I
тръгване от Обзор: 20 лева, в 21:45 от автогарата

Необходими документи: валидна лична карта
В Македония, Албания и Гърция българските граждани могат да пътуват само с лична карта.
Екскурзията се провежда при минимум записали се 30 туристи.
За резервация се изискват 30% от стойността на екскурзията. Окончателно плащане:   .


Резервации: 0554 22533
0888 338 314
temka@mbox.contact.bg
tsch@mbox.contact.bg
Чинар Холидейз
Слънчев бряг