Непознатата Добруджа

Галерия
 • тракийска гробница Свещари

  тракийска гробница Свещари
 • мозайки Девня

  мозайки Девня
 • Свещарска гробница

  Свещарска гробница
 • музей на буквите в Плиска

  музей на буквите в Плиска
 • Плиска

  Плиска
 • Мадарски конник

  Мадарски конник
 • Томбул джамия

  Томбул джамия
 • хотел Миналия век, Шумен

  хотел Миналия век, Шумен
 • Демир Баба теке

  Демир Баба теке
 • резерват Сребърна

  резерват Сребърна
 • езеро Сребърна

  езеро Сребърна
 • Тутракан

  Тутракан
 • Музея на риболова, Тутракан

  Музея на риболова, Тутракан
 • крепост Трансмариска, Тутракан

  крепост Трансмариска, Тутракан
 • римска гробница Дуросторум

  римска гробница Дуросторум
 • Меджиди Табия, Силистра

  Меджиди Табия, Силистра
 • Меджиди Табия, Силистра

  Меджиди Табия, Силистра
 • манастир Св. Андрей Първозвани

  манастир Св. Андрей Първозвани


Предлагаме ви тридневно пътуване по малко познати и непознати места в Добруджа - България и Румъния.
Ще пътуваме по маршрут Бургас - Варна - Плиска - Шумен - Сборяново - Тутракан - Силистра - Констанца - Каварна - Бургас.
Ще посетим следните забележителности: музея на мозайките в Девня, архитектурен резерват Плиска, Мадарски конник, Томбул джамия, Свещарската тракийска гробница, Демир Баба теке, крепост Трансмариска, езерото Сребърна, крепост Меджиди Табия, римската гробница на Дуросторум, манастира Св. Андрей в Румъния, Констанца, нос Калиакра, късноантичната крепост в гр. Бяла

Екскурзията се организира по заявка!!!


ПРОГРАМА
1 ден

7:00 тръгване от Бургас
Посещение на Музея на мозайките в гр. Девня.  Музеят на мозайките в Девня представя римски и ранновизантийски мозайки от Марцианопол (Marcianopolis). Идеята за неговото изграждане се роди в хода на археологическите проучвания, започнали през 1976 г. и продължили с прекъсвания пет сезона1. При тези проучвания беше разкрита голяма късноримска сграда с мозайки (villa urbana). Тя е построена в края на III – началото на IV век (времето на Константин I Велики) на мястото на по-ранна сграда (сгради) разрушена при готските нашествия през 250–251 г. С ремонти и преустройства сградата е просъществувала до началото на VII век. (вход: възрастни - 4 лв., учащи - 2 лв.)
Плиска
На около 29 км от Шумен и само на 2 км от съвременния град Плиска се намират останките от първата българска столица. Плиска е столица на Първата българска държава в периода от 681 до 893 г. Резерват „Плиска” е част от обектите на Регионалния исторически музей в гр. Шумен и един от 100-те национални туристически обекта. април – октомври
Входни такси:
Възрастни - 4 лв.
Учащи и хора с увреждания – 1.00 лв.
Националният историко-археологически резерват „Мадара” се намира на 17 км североизточно от град Шумен, на 2 км от с. Мадара
Най-значимият паметник в резервата „Мадара” е уникалният скален релеф, известен като Мадарския конник. Скалният релеф е единствен по рода си в Европа. През 1979 г. е включен в списъка на ЮНЕСКО като паметник със световно значение, а през 2008 г. е обявен за Глобален символ на България.
Входна такса: 4 лв.
Ученици, студенти, хора с увреждания: 1 лв.

Шумен
Джамията Шериф Халил паша, известна още като Томбул джамия, се намира в град Шумен. Построена е през 1744 г. Архитектурата на храма е повлияна от зародилия се в началото на XVIII в. ориенталски архитектурен стил „лале”, който се характеризира с включването на елементи от френския барок. С комплекса от сгради около него храмът е най-големият в страната по площ и архитектурна значимост и на второ място на Балканския полуостров след джамията Султан Селим, намираща се в град Одрин, Република Турция.
Входни такси:
вьзрастни - 4 лв
учащи - 2 лева.
Фотозаснемане – 2 лв., видеозаснемане – 4 лв.
Нощувка в хотел Миналия век в Шумен
2 ден
Закуска и отпътуване за Свещари
Историко-археологическият резерват „Сборяново” обхваща територията в западната част на Лудогорското плато, по поречието на р. Крапинец, между селата Малък Поровец и Свещари в община Исперих. Той представлява уникален комплекс, състоящ се от селища, светилища и некрополи от дълбока древност. Най-значителното откритие на територията на историко-археологическия резерват „Сборяново” е Свещарската тракийска царска гробница. Тя е намерена през 1982 г. при разкопки на Могила №7 от Източния могилен некропол на Сборяново (Гинина могила). Построена е в първата четвърт на ІІІ в. пр. Хр. и представлява уникален паметник на тракийската гробищна архитектура. Благодарение на забележителната си архитектура и художествена си украса Свещарската гробница е в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО от 1985 г. 
Входни такси: възрастни – 10 лв., ученици и пенсионери – 5 лв.
Демир баба теке е алевийско тюрбе, където се смята, че в него се намира гробът на алевийския светец от 16 век Демир баба.Предполага се, че тюрбето е построено в средата на 16 век, вероятно върху тракийско светилище от 4 век пр.н.е. Около него се оформя култов комплекс (теке), важно място в което заема свещения извор. През 1970 година Демир баба теке е обявено за паметник на културата от местно значение. Демир баба теке е сред популярните алевийски светилища, използвани и в наши дни. Преплитането на алевийски, християнски и езически традиции намира израз и в съществуващите до днес ритуали, които се извършват на това място: преспиването върху околните скали с цел изцерение и добиване на сила, връзване на парцалчета от дрехи по околните дървета, курбан от благодарност.
Тутракан
Музеят „Дунавски риболов и лодкостроене” е открит през 1974 г. в Тутракан. Музеят се намира именно там, защото градът има вековни традиции в риболова и лодкостроенето. Неслучайно жителите на Тутракан са имали славата на най-добрите рибари и майстори на лодки по долното течение на река Дунав.
Музеят е единствен по рода си не само в България, но и на целия Балкански полуостров.
Входни такси:
Възрастни - 2 лв.
Учащи и пенсионери - 1 лв.
В античния град Трансмариска, както е старото име на Тутракан, е съществувала работилница за ремонт на плавателни съдове, а през ХІХ в. лодки, правени в Тутракан, се изнасят за Австрия, Сърбия и други страни.
Останките от късната римската крепост Трансмариска се намират в пределите на днешния град Тутракан. Крепостта е построена в края на III-ти век от император Диоклетиан след една от победите му срещу вражески племена от север. Тук е бил настанен част от 11-ти Клавдиев легион.
Биосферният резерват край с. Сребърна е разположен на 2 км южно от река Дунав и на 16 км западно от Силистра, на площ от 600 ха. Обхваща езерото Сребърна и териториите край него. Славата му е свързана, от една страна, с факта, че се намира точно на пътя на прелетните птици от Европа към Африка – Via Pontica, а, от друга страна, с уникалните и разнообразни видове водоплаващи птици в него. Заради редките и изчезващи видове птици през 1983 година езерото Сребърна е включено в списъка на обектите от световното природно и културно наследство на ЮНЕСКО.
Турският форт „Абдул Меджиди”, или така наречената крепост Меджиди табия, се намира южно от Силистра и е най- запазеният от шестте укрепителни пункта на фортификационната турска система, изиграла важна роля в Кримската (1853-1856 г.) и Руско-турските войни (1853-1856 г. и 1877-1878 г.). Построена е заради необходимостта от допълнително укрепване на крайдунавските градове, когато реката се утвърждава като естествена граница на Османската империя. Идеята за построяването на тази система от военни укрепления е дело на немския военен инженер Хелмут фон Молтке (1800 г. -1891 г.) , посетил града през 1837 г.
Входни такси:
възрастни - 2 лв.
ученици 1 лв.
Римската гробница e nай-известният в страната и чужбина античен паметник на Дуросторум от средата на IV век. Тя се смята за емблематично творение на късноантичната цивилизация. Богатата стенописна украса, съставена от геометрични, животински и човешки фигури, ловни сцени, семейна двойка и техните прислужници, носи характерните белези на константиновата епоха и се долавя стила на художник дошъл от източните провинции на Империята. През 2005 г. е издадена на български и английски език книгата „Късноантичната гробница в Дуросторум - Силистра" на Г. Атанасов.
Нощувка в Силистра.
3 ден
Закуска и преминаване в Румъния. Посещение на манастира Св. Андрей Първозвани (Дервент)
Първата ни цел на румънска територия е красивият манастир Дервент, който се намира само на около 10 километра от българската граница. Покланяме се се пред чудотворната икона на св. Богородица, която се пази в храма и пред кръста, съхранил се от раннохристиянски времена, от който пристъпващите с вяра са получили многобройни изцеления. Посещаваме гроба на големия подвижник и дългогодишен игумен на манастира, архимандрит Елевтерий Михаил. Той е от български произход – роден в пловдивското село Лясково, но после семейството му се преселва да живее в Румъния, където приема монашество. Игумен на манастира е в периода 1938 – 1959 и в 1990 г. Възстановява го след комунистическия период, когато манастирът е бил затворен, а сградите му – предадени за използване от местното земеделско стопанство. Въпреки това почитта на местните жители към светостта на мястото не е прекъснала. Манастирът е възстановен през 1990 г. и от тогава постоянно се разширява и благоукрасява, превръщайки се в един от най-големите манастири в района. В момента тече строителство на голям нов храм, който ще е способен да побира много поклонници. В манастира се съхраняват мощите на раннохристиянските мъченици Епиктет и Астион. Манастирското братство е от около 20 монаси. Извън манастира се намира целебно аязмо, което според преданието е било извор, където св. Андрей кръщавал жителите по тези земи. На мястото на извора днес е построен красив параклис, на стените на който са изографисани: чудото с проглеждането на сляпо момче, когато се умило с аязмена вода, проповедта на св. Андрей в Добруджа и мъченичеството на св. Дасий.
Констанца
Най- голямото черноморско пристанище в Румъния, по-голямо от Бургаското и Варненското пристанища взети заедно. До града се намира известният черноморски курорт Мамая.
Градът е основан като гръцка колония през 7 – 5 в.пр.н.е. под името Томис и през вековната си история е част от Римската и Византийската империи. С идването на прабългарите на Балканите, Кюстенджа става неразделна част от българските земи и това продължава до 1919 г., когато с подписването на Ньойския договор, градът преминава в границите на днешна Румъния.
Панорамна обиколка на града с автобуса и спиране за снимки пред морското кази но.
Отпътуване за България
Спирка на Нос Калиакра.
Общо: 850 км
Цена:
Включва: транспорт, две нощувки/закуски, екскурзоводско обслужване, беседи в музейните обекти, туристическа застраховка
Не включва: входни такси за посещенията