Археологически музей Созопол

Галерия
  • Музей Созопол

    Музей Созопол
  • Музей Созопол

    Музей Созопол

Тук ще видите:
Най-голямата колекция в България на чернофигурни и червенофигурни рисувани керамични вази от елинистичния период на града
Колекция от каменни и оловни котви от преди 3-4 000 години
Алабастровото ковчеже, в което векове са били съхранявани мощите на св. Йоан Предтеча 
Скелета на вампира....
Созопол е най-стария черноморски град в България, съществуващ от далечните 4 – 3 хил. пр.н.е. Има основания да се смята, че е основан далеч по-рано – още през 6 хил. пр.н.е. На това се дължи и богата колекция на Археологическия музей. Той е разположен в старата част на града и се помещава в храма “Св. св. Кирил и Методий”, който е преотстъпен от Светия Синод през 1961 г., както и в помещения от Културния дом. Под водите в близост до полуострова са открити много праисторически жилищни сгради, предмети от бита, оръдия на труда, каменни и оловни котви и още други артефакти.

Най-многобройни са експонатите от “златната” ера в развитието на тогавашна Аполония. Под влиянието на гърците селището е превърнато в град-държава, с многократно по-големи размери от стария град в днешни дни. Сегашните острови, разположени наоколо, някога са били обикновена част от полиса, без разделението от вода, което съществува в наши дни. По това време е бил най-богатия по българското черноморие а в края на 6 в. пр.н.е. е започнал сеченето на собствени монети. На тях били изобразени древногръцкия бог Аполон и Медуза Горгона. Значението на морската търговия и развитието на корабоплаването са предпоставките за приемането на котвата като герб на Аполония и върху монетите започнал да се изобразява и този знак, символ на Созопол днес.

От този период датират голяма част от експонатите на музея. Открити са множество амфори, керамични съдове, скулптори и фигурки. Смята се, че на остров Св. Кирик е имало голям храм на Аполон, в който шеметно се извисявала 13-метрова статуя на самия бог. През 72 г. пр.н.е., обаче, градът е нападнат и опустошен от римляните. Опожарени били къщите и храмовете, срината била крепостната стена а статуята отнесена от тогавашния предводител на римските войски – Марк Лукул.

Други интересни находки са различни надгробни плочи, статуетки и други предмети, намерени в различни некрополи извън границите на населеното място.

В Археологическия музей се намира алабастровото ковчеже, където са се съхранявали мощите на Св. Йоан Кръстител, заедно с кутийка с надпис, която разказва за пътя на мощите до Созопол. Това е едно от най-значимите открития, направено през 2010 г. на остров Св. Иван.
Някои от експонатите на Археологическия музей са изложени в някои от най-известните музеи в света като Ермитажа и Лувъра.
Скелета на вампира
През лятото на 2012 археолози се натъкнаха на необичайна находка в стария Созопол - останки от средновековен вампир. До древен храм, сред множество некрополи, екипът попада на две погребения с ясни белези на ритуал срещу вампирясване. Откритите скелети са от преди 700-години, а в единия има забит железен кол в гръдния кош. Древният езически ритуал се е практикувал за да попречи на злите мъртви хора да възкръснат от гробовете си.