Тайните на Софийската Света Гора

Галерия
 • фреска, ротонда Св. Георги

  фреска, ротонда Св. Георги
 • ротонда Св. Георги, София

  ротонда Св. Георги, София
 • купол, Погановски манастир

  купол, Погановски манастир
 • Погановски манастир

  Погановски манастир
 • Константин - Асен, Боянска църква

  Константин - Асен, Боянска църква
 • Калоян и Десислава, Боянска църква

  Калоян и Десислава, Боянска църква
 • Земенски манастир

  Земенски манастир
 • Доя, Земенски манастир

  Доя, Земенски манастир
 • Погановски манастир

  Погановски манастир
 • Суковски манастир

  Суковски манастир
 • Боянската църква

  Боянската църква
 • храм Св. София

  храм Св. София

Поклонническо и познавателно пътуване с автобус за 3 дни от Несебър и Бургас.
Организира се по заявка.
Земенски манастир – Боянската църква – ротондата „Св. Георги” – храм „Света София” – Погановски манастир – Суковски манастир – Горнобогровски манастир „Св. Георги Победоносец” с растящия чудодеен камък от Йерусалим – църквата Св. Николай Чудотворец в с. Бухово с чудотворната икона на Божията майка „Достойно естъ” от Атон.
Някога хората по нашите земи казвали: Направи 120 стъпки, за да изкупиш греховете си и да пречистиш душата си. Вярвали, че ако смиреният християнин прекара по една нощ в уединение във всеки от уникалните манастири и църкви, опасващи днешна София, ще започне нов живот - преподобен и със сърце, отворено за доброто...

 


Приказката за Средецката  "Мала Света гора" започва през Второто българско царство (1185-1396 г.). Средец се развива не само като политически, но и като мощен духовен център.  Според  древното предание само цар Иван Александър (1331-1371) съгражда в Софийско четиринадесет храма и обители. Постепенно броят на манастирите в епархията, според археолози и историци, надхвърля 120. И хората започват да говорят за броеницата от манастири, за малката Света гора, за святото място, равно на Атон.
През 1382 г. Средец е завладян от турските нашественици. Повечето от манастирите са разрушени, но легендите за тях остават. Спомените също. Част от духовните светилища са възстановени след Освобождението, край древните храмове са издигнати нови сгради за прием на поклонници.

ПРОГРАМА
1 ден

5:30 тръгване от гр. Несебър, 6:00 тръгване от гр. Бургас
С кратки почивки по пътя пристигаме около обяд в Земенския  манастир.
Земенската църква „Св. Йоан Благослов” по ценност съперничи с Боянската църква в София. Задълбочени проучвания доказват, че църквата в Земен датира не от XIV, а  възниква през XI век. Манастирът многократно е опожаряван. Феноменалното е, че манастирската сграда  е събаряна и възстановявана многократно, но църквата  със стенописите не е разрушавана и е оцеляла повече от 7 века. Ктитори на църквата са били Земенския владетел Деспот Деян и жена му Доя. Техните портрети украсяват стените на манастира и са едни от най-ранните портрети на български боляри и с най-голяма художествена стойност както образите на Севастократор Калоян и Десислава от Боянската църква. С голямо майсторство и изящност са изписани стенописите на църквата.  Загадка остават боите, с които е рисувал земенският художник, за да се запазят така живи и цветни стенописите толкова векове.   Всички надписи в църквата са на старобългарски книжовен език. Тя е и единствената църква у нас построена в кубична форма.
Разглеждане на манастира с беседа.

Боянската църква „Св. св. Никола и Пантелеймон” се намира в подножието на Витоша, в софийския квартал Бояна. Тя е един от малкото средновековни паметници на християнското изкуство, достигнали до наши дни.
Църквата е част от Стоте национални туристически обекта и е включена в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО през 1979 г.
Боянската църква дължи своята световна известност преди всичко на стенописите от 1259 година, които отразяват изключителните постижения на българската средновековна култура. Всяко от пресъздадените над 240 изображения се отличава с индивидуалност и висока художествена стойност. Портретите на ктиторите - севастократор Калоян и съпругата му Десислава, и на българския цар Константин Асен Тих (управлявал в периода 1257 г. до 1277 г.) и царица Ирина са едни от най-старите запазени портретни изображения на исторически лица.
Посещение на църквата с беседа.
Обиколка на историческия център на София – ларгото с останките от стара Сердика; ротондата „Св. Георги” – най-старият архитектурен паметник в София и единствената запазена до покрив постройка в града датираща от римската империя  (началото на 4 в.); църквата „Св. София”  построена през VI в. по времето на византийския император Юстиниан върху основите на 4 по-стари християнски храма от ІV век; храм паметника „Св. Александър Невски” и др.
Нощувка
2 ден

7:30 закуска и отпътуване от хотела в 8:30 по маршрут София -  Калотина - Погановски манастир в Западните покрайнини в Сърбия. Разположен сред невероятната природа на ждрелото на река Ерма, Погановският манастир е създаден в далечния 14 век по нареждане на Константин Деян и неговата дъщеря – византийската императрица Елена. Храмът впечатлява със своите отлично запазени стенописи от 1499 г., дело на костурски майстори. Посещение на Суковския манастир. Важен духовен център, възобновен наскоро от монашеско братство в духа на атонските традиции. Комплексът е прочут в цяла Сърбия с произвеждания тук тамян, както и сирене, ликьори, ракии и различни традиционни продукти. Свободно време в Пирот с възможност за посещение на крепостта Кале, пиротския пазар и Музея на Понишавието. Отпътуване за България.
Свободно време в София и нощувка.
3 ден

8:00 Закуска и напускане на хотела.
Отпътуваме в посока Горни Богров, където посещаваме църквата „Св. Георги”, в която се намира чудодеен – растящ камък. Местоположението на селото е много стратегическо от древни времена. Мястото е било светилище на траките, после на римляните, по-късно е построена християнска църква с манастирски комплекс “Христос спасител”. Името Богров най-вероятно е свързано със святото място. Според легендата, която се предава от свещеник на свещеник, загадъчният камък попаднал в Горни Богров през 13-ти век от хълмът Голгота. Донесли го като трофей рицари кръстоносци, които се връщали от освободения Йерусалим. Групата кръстоносци отсядат да отдъхнат в манастира и подгонени от българските войски, оставят камъка. През 1898 г. е построена малка църква “Св. Георги”, на мястото където е стоял растящия камък. Мястото е уникално, от една страна има светилище, от друга -растящия камък попада точно там.
Камъкът не е обикновен, а непрекъснато нараства, също като човека. Чудото е единствено на територията на страната ни, а според свещениците причината е божията благодат, която има в него. Много хора са намерили изцеление от него и то на тежки болежки. Освен с тайнствения камък манастирът се слави и с аязмото си.
Отправяме се към с. Бухово, около което се намират Буховски манастир „Света Мария Магдалена“ – 16 век, Буховски манастир „Свети Архангел Михаил“ – 16 век, Кремиковски манастир „Свети Георги Победоносец“,  Подгумерски манастир „Свети Великомъченик Димитър“, Сеславски манастир „Свети Николай Мирликийски“ и др.
В Бухово посещаваме църквата "Св.Николай Чудотворец", където се намира иконата на Божията Майка "Достойно ест". Чудотворната икона е копие на атонската икона "Достойно ест", направена на Света гора и дарена от Емил Михов - жител на Бухово. Иконата "Достойно ест" от Бухово - помага за лечение на всякакви болести на душата и тялото и при всякакви житейски трудности. Светогорската икона привлича в храма много поклонници. По молитвите на Божията Майка там стават много чудеса. Жителите на Бухово вярват, че Богородица има пръст в краха на "Кремиковци". Откакто иконата „Достойно ест" влиза в храма на Бухово, дейността на комбината замира. В това е убеден и отец Георги Спасов, който води богослуженията в местната църква „Свети Николай Чудотворец". Реликвата е поръчана и донесена тук преди повече от 10 години заради високата смъртност в града. Хората обвиняват завода за заболяванията си. Благодарение на молитвите на Пресвета Богородица обаче замърсяването на Бухово спря, казва отец Георги. Иконата „Достойно ест" се слави с множество чудеса и изцеления на болни хора. И въпреки че храмът се намира в гробищен парк, усещането на посетителите е светло именно заради присъствието на святата реликва.
Връщаме се в Бургас вечерта.
Цена: 198 лв
В цената се включват: 2 нощувки със закуски в хотел Хемус в София, транспорт с комфортен автобус, екскурзоводско обслужване и входни такси за Земенския манастир и Боянската църква и беседи в посещаваните обекти,  туристическа застраховка
Не се включват: входни такси за обекти и музеи, посещавани  по желание; разходи от личен  характер
Доплащане за единична стая: 30 лв
Важна информация!
Екскурзията се провежда при минимум 15 участници.
При записване се внасят 50% от цената на екскурзията. При не набран достатъчен брой участници туроператорът се задължава да уведоми потребителите в срок до 20 дни преди отпътуването.
Часово време: България 12 ч.; Сърбия 11 ч.
Валутен курс: 1 евро = 123 сръбски динара

Българските граждани, пътуващи за Сърбия, е необходимо да притежават валиден паспорт или лична карта минимум 6 месеца след датата на влизане в страната.
Справки и записвания:
Чинар Холидейз
0554 225 33, 0888 338314
e-mail: tsch@mbox.contact.bg, temka@mbox.contact.bg
Чинар Холидейз ЕООД е български туроператор с лиценз № ПК-01-6902 за ТО и ТА и застраховка Отговорност на туроператора към застрахователна компания „Групама Застраховане” ЕАД, по смисъла на Закона за Туризма.