Тракийски светилища и мегалити в Източните Родопи

По следите на траките - най-древното население по нашите земи.
Екскурзия с автобус за два дни.
Маршрут: Несебър – Ивайловград – Кърджали – Бургас - Несебър
Организира се по заявка.

ПРОГРАМА
1 ден - събота
6:30 тръгване от гр. Несебър, 7:00 от гр. Бургас
По пътя спираме при с. Хлябово, където се намира Царския долмен - един от най-интригуващите паметници от древността - долмените. Долмените (от бретонски: дол – маса, и мен – камък) са първите представители на монументалната гробнична архитектура по българските земи. Разпространени са основно на територията на област Хасково в планините Странджа, Сакар и Източни Родопи. Те са предшественици на по-късно създадените уникални тракийски гробници. В тях древните траки са полагали телата на мъртвите. Подобен вид гробнични съоръжения са се използвали по тези земи в периода между ХII и VI в. пр.н.е.
Посещаваме Тракийската куполна гробница с. Мезек (ІV-ІІІ в. пр. Хр.), която е най-голямата и една от най-интересните и внушителни куполни гробници от микенски тип в Тракия. Запазена е изцяло в оригиналния си вид.
Пътуваме по живописен път покрай язовир Ивайловград.
Един от най-интересните паметници от епохата на Римската империя – вила „Армира” се намира в Южна България, на 4 км югозападно от Ивайловград. Вилата е луксозна, със забележителна планова схема, пищна мраморна украса и оригинални подови мозайки. Тя е един от най-ранните и най-точно датирани вилни комплекси от римско време, проучени до момента в България, и най-богатият частен дворец от този период, разкрит в днешните български земи.
Нощувка в хотел в Ивайловград.
2 ден - неделя
Закуска. Отпътуваме в посока гр. Кърджали..
Един от най-величествените мегалитни паметници, открити по нашите земи, е Тракийското светилище край село Татул, община Момчилград. Светилището представлява скален масив, а върхът му - пресечена пирамида. Комплексът се състои от два саркофага, четириъгълно легло за главния олтар и триметров кладенец. Датиран е от края на V и началото на ІV хил. пр.Хр. За това свидетелстват намерените глинени съдове в региона.
Спирка в центъра на гр. Кърджали за обяд.
Археологическият средновековен комплекс Перперикон е един от най-древните монументални мегалитни паметници, изцяло изсечен в скалите. Той е и една от най-популярните туристически дестинации в България.
Култовата дейност на скалния връх започва още през V хил. пр. Хр. и е свързана с култа към Бога-Слънце на хората от каменно-медната епоха.
Свещеният град е уникален в археологически, исторически, природен и мултирелигиозен аспект, едно от чудесата на света.
Около 17:00 отпътуваме обратно.

Цена: 105 лв
Цената включва: 1 нощувка/закуска в стая с две легла, туристическа застраховка, транспорт с луксозен автобус (20 места), екскурзоводско обслужване, беседи в посещаваните обекти.
Не са включени в цената: лични разходи, вечеря, входни такси за посещаваните обекти.
Входни такси:
Тракийска гробница Мезек: 4 лв
Вила Армира: 5 лв
Тракийско светилище Татул: 3 лв
Перперикон: 6 лв

!!!NB Минимален брой участници - 12.

При записване се внасят 50% от цената на екскурзията. При не набран достатъчен брой участници туроператорът се задължава да уведоми потребителите в срок до 20 дни преди отпътуването.

Справки и записвания:
Чинар Холидейз
0554 225 33, 0888 338314
e-mail: tsch@mbox.contact.bg, temka@mbox.contact.bg
Чинар Холидейз ЕООД е български туроператор с лиценз № ПК-01-6902 за ТО и ТА и застраховка Отговорност на туроператора към застрахователна компания „Групама Застраховане” ЕАД, по смисъла на Закона за Туризма.Галерия
вила Армира
Царския долмен
Тракийска гробница Мезек
яз. Ивайловград
вила Армира
вила Армира
вила Армира
вила Армира
вила Армира
Татул
Татул
Перперикон
Перперикон
Перперикон
Перперикон