България на три морета

Пътуване в границите на Царството на Симеон Велики
Македония, Албания, Гърция
Екскурзия с автобус с тръгване от Св. Влас, Несебър и Бургас.
По желание организираме тръгване и от Варна.
7 дни, 6 нощувки
!!!Очаквайте новата дата!

 

През 9 -10 в. при царуването на цар Симеон Велики Българската държава се е простирала от Черно море до Йонийско и Егейско (Бяло) море и е обхващала териториите на днешните държави Румъния, Сърбия, Македония, Албания, Северна Гърция и Епир и Европейска Турция.
Македония е била люлка на българската книжнина и култура. В Охридската книжовна школа са се превеждали и писали на български език православните богослужебни книги.
Албания е прекрасна страна. Връзката ни с нея е древна и неразривна, макар че днес сме забравили, колко неща ни свързват. През това пътуване ще посетим най-важните места в Албания, които са били част от Първата Българска държава. Все още в Албания се говори на старинен български език от българите, останали да живеят там.
В Северна Гърция (Южна Македония и Беломорска Тракия), както и в Турция (Тракия и Странджа) почти всички селища са били населявани от компактно славянско (българско) население и свидетелствата за това са неизброими. 
Маршрут: Св. Влас – София – Кюстендил – Скопие – Охрид – Елбасан – Тирана – Дуръс – Берат – Арденица – Вльора – Бутринт – Саранда – Гирокастра – Корча – Флорина – Едеса – Кавала – Филипи - Суфли – Бургас – Св. Влас
Програма:
23:00 на 01.10.2016 (събота) тръгване от Св. Влас, 23:15 ч от Несебър, 24:00 ч от Бургас
02.10.2016, неделя
Ок. 6:30 преминаваме границата с Македония при Гюешево. Пристигаме в Скопие, столицата на Република Македония в 10:00 ч. Обиколка на стария град с посещение на манастира Св. Спас, където е гробът на Гоце Делчев и разглеждаме новия център на столицата. Свободно време до 13:00 ч. Пристигаме в Охрид ок. 16:00 ч. Настаняваме се в хотел в центъра на града. От 17:30 пешеходна обиколка на стария град Охрид (в списъка на ЮНЕСКО) от Горна порта на Самуиловата крепост с посещение на църквата Св. Панталеймон Плаощник, където е гробът на Св. Климент Охридски, амфитеатъра, църквата Св. София. Вечеря в ресторант на брега на Охридското езеро.
03.10.2016, понеделник
7:30 закуска, 8:30 напускаме хотела и потегляме към манастира Св. Наум. По пътя спираме на Билянините извори и до Музей Наколни жилища за снимки. Посещаваме манастирския комплекс, аязмото на Св. Петка, охридските извори и в 11:00 тръгваме към Албания. По пътя минаваме през гр. Струга и спираме само за снимки на изворите на р. Църни Дрим. В град Елбасан ( стар български културен и книжовен център в областта Кутмичевица) пристигаме ок. 13:00. Срещаме се с албанския екскурзовод, който ще ни придружава през цялото време в Албания. Правим обиколка на града и разглеждаме Царската Джамия, Часовниковата кула и др. В Тирана, столицата на Албания разглеждаме пл. Скендербег, часовниковата кула – символ на града, джамията Етем бей, руините на Юстиниановата крепост, двореца на културата и бивш мавзолей на Енвер Ходжа, Националния исторически музей, православната катедрала „Възкресение Христово”- третият по големина православен храм в Европа с площ 1660 кв.м. , Пирамидата на Тирана. Настаняване в хотел. Вечеря и нощувка.
4.10.2016, вторник
7:30 закуска, 8:30 напускаме хотела и отпътуваме за Дуръс, град с 2 700 годишна история, българите са го наричали Драч. Разглеждаме Римския амфитеатър, крайморския булевард с палмите подарък за Енвер Ходжа от Фидел Кастро, римските терми. Гр. Берат е средновековен град – музей, основан през 4 в.пр.хр. Българите са го наричали Бялград. Берат е бил неразделна част от Първото и Второто Българско Царство, както и от Охридската българска архиепископия.  На 20 км от него, в района на с. Балши е намерен летописен надпис посветен на покръстването на българите от цар Борис. Тук Св. Цар Борис Покръстител е изградил най-хубавите си божии храмове. Тук е било седалището на Св. Климент, епископ Велички и Охридски – пръв епископ на български език. Тук са запазени гробът на Св. Йоан Владимир и на българските просветители Св. Горазд и Св. Ангеларий.  Разглеждаме Цитаделата и църквата Св. Троица и Музея Онуфри. Отправяме се към гр. Арденица и посещаваме православния манастир Рождество Богородично, огнище на духовната ни традиция в Албания.  Настаняваме се в хотел в гр. Вльора, един от най-хубавите курорти на Адриатическото крайбрежие. Вечеря и нощувка.
5.10.2016, сряда
7:30 закуска, напускаме хотела и разглеждаме град Вльора, Площада на Независимостта.  Пътуваме покрай албанската Ривиера на Адриатическо море, където се намират най-хубавите морски курорти в Албания. Преминаваме през гр. Саранда и спираме за разглеждане на Археологическия парк Бутринт, в списъка на ЮНЕСКО за паметници от световното културно наследство. Бутринт е античен и средновековен град, разположен между едноименното езеро, Адриатическо море и р. Павла. Там са разкрити крепостни стени, амфитеатър, раннохристиянски базилики и осем бани. Настаняваме се в хотел в гр. Саранда. Вечеря и нощувка.
6.10.2016, четвъртък
7:30 закуска, напускаме хотела и отпътуваме към Гирокастро (Аргиро кастро на гръцки – Сребърна крепост), в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство. Посещаваме крепостта, етнографския музей (в родната къща на Енвер Ходжа) и стария базар. Продължаваме към гр. Корча – стария български град Горица. Горица е част от средновековната област Девол, която е под прякото управление на българските епископи от Охрид и Охридската архиепископия. Разглеждаме Средновековния Музей и Стария Базар.
Отправяме се към границата с Гърция, близо до Преспанските езера. Преминаваме границата и се настаняваме за нощувка в хотел в гр. Флорина (българско име Лерин).
7.10.2016, петък
7:30 закуска. Отправяме се към езерото Мала Преспа, където на малкия остров Св. Ахил се е намирала царската резиденция на Самуил в средновековния град Преспа. На острова днес можем да видим голямата базилика Св. Ахил и гроба на Самуил, открит през 1969 г.
Гр. Едеса (българско име Воден) е известен най-вече с природния феномен Воденски водопади. В града са останали много български църкви, от които най-известна е Старата митрополия, където е открит Воденския надпис свързан с борбите на българите за църковна независимост.
Ако позволява времето, ще направим едно отклонение от маршрута и ще посетим гр. Пела, родното място на Филип и Александър Македонски и родно място на много преселници от този край в Несебърската община. 
В късния следобед пристигаме в гр. Кавала и се настаняваме в хотел. Разглеждаме града. Вечеря и нощувка.
8.10.2016, събота
7:30 закуска.
Посещаваме Филипи, древен град наименован на Филип Македонски и първата християнска община в Европа, създадена от Св. Апостол Павел (ок. 50 г. след Христа). В руините на градската базилика е открит един от най-дългите запазени старобългарски надписи – надписът от Филипи от времето на хан Пресиян, който отразява присъединяването на тези земи към България (837 г).
По пътя за границата спираме в гр. Суфли, известен с производството на коприна и копринени платове. Суфли е единственият район в Европа , където се занимават с отглеждане на копринени буби и извличане на нишката от пашкули. Коприната, която се произвежда се смята за най-добрата от гледна точка на качеството. В магазините на града се продават изделия от коприна ръчна изработка.
Прибираме се в Бургас вечерта.
Цена: 795 лв на човек в двойна стая
            120 лв доплащане за единична стая

В цената се включват:
- 6 нощувки със закуски в хотели 3 и 4 звезди. (1 нощувка в Охрид, 3 нощувки в Албания, 2 нощувки в Гърция)
- 6 вечери
- всички входни такси за посещаваните обекти
- екскурзоводско обслужване, местни екскурзоводи и от страна на фирмата
- транспорт с комфортен автобус
- застраховка
В цената не се включват:
- лични разходи
- такси за допълнителни посещения извън програмата
Доплащане за
тръгване от Варна: 35 лева, в 20:45 от ул. Антим I
тръгване от Обзор: 20 лева, в 21:45 от автогарата

Необходими документи: валидна лична карта
В Македония, Албания и Гърция българските граждани могат да пътуват само с лична карта.
Екскурзията се провежда при минимум записали се 30 туристи.
За резервация се изискват 30% от стойността на екскурзията. Окончателно плащане - 2 септември 2016.


Резервации: 0554 22533
0888 338 314
temka@mbox.contact.bg
tsch@mbox.contact.bg
Чинар Холидейз
Слънчев бряг


Галерия
Мала Преспа
Тирана
Саранда
Гирокастра
Св. Седмочисленици, манастира в Арденица
Гирокастра
Дуръс, плажа
Бутринт
Бутринт, ЮНЕСКО
Дуръс, римския амфитеатър
Берат, стария град
Берат
Скопие, чаршията
Скопие
Скопие
Скопие
Скопие
Скопие
Изворите на р. Църни Дрин
Охрид
Билянините извори
Охридските извори
м-р Св. Наум
музей Наколни жилища, Охридско езеро
гр. Корча
гр. Корча
о-в Св. Ахил, Мала Преспа
о-в Св. Ахил
гробът на цар Сануил
базилика Св. Ахил
базилика Св. Ахил
мостът към о-в Св. Ахил
гр. Воден, Едеса
гр. Воден
Старата Митрополия, Воден
Воден
Кавала, Виадукта
Кавала