Непознатата Добруджа


Предлагаме ви тридневно пътуване по малко познати и непознати места в Добруджа - България и Румъния.
Ще пътуваме по маршрут Бургас - Варна - Плиска - Шумен - Сборяново - Тутракан - Силистра - Констанца - Каварна - Бургас.
Ще посетим следните забележителности: музея на мозайките в Девня, архитектурен резерват Плиска, Мадарски конник, Томбул джамия, Свещарската тракийска гробница, Демир Баба теке, крепост Трансмариска, езерото Сребърна, крепост Меджиди Табия, римската гробница на Дуросторум, манастира Св. Андрей в Румъния, Констанца, нос Калиакра, късноантичната крепост в гр. Бяла

Екскурзията се организира по заявка!!!

ПРОГРАМА
1 ден

7:00 тръгване от Бургас
Посещение на Музея на мозайките в гр. Девня.  Музеят на мозайките в Девня представя римски и ранновизантийски мозайки от Марцианопол (Marcianopolis). Идеята за неговото изграждане се роди в хода на археологическите проучвания, започнали през 1976 г. и продължили с прекъсвания пет сезона1. При тези проучвания беше разкрита голяма късноримска сграда с мозайки (villa urbana). Тя е построена в края на III – началото на IV век (времето на Константин I Велики) на мястото на по-ранна сграда (сгради) разрушена при готските нашествия през 250–251 г. С ремонти и преустройства сградата е просъществувала до началото на VII век. (вход: възрастни - 4 лв., учащи - 2 лв.)
Плиска
На около 29 км от Шумен и само на 2 км от съвременния град Плиска се намират останките от първата българска столица. Плиска е столица на Първата българска държава в периода от 681 до 893 г. Резерват „Плиска” е част от обектите на Регионалния исторически музей в гр. Шумен и един от 100-те национални туристически обекта. април – октомври
Входни такси:
Възрастни - 4 лв.
Учащи и хора с увреждания – 1.00 лв.
Националният историко-археологически резерват „Мадара” се намира на 17 км североизточно от град Шумен, на 2 км от с. Мадара
Най-значимият паметник в резервата „Мадара” е уникалният скален релеф, известен като Мадарския конник. Скалният релеф е единствен по рода си в Европа. През 1979 г. е включен в списъка на ЮНЕСКО като паметник със световно значение, а през 2008 г. е обявен за Глобален символ на България.
Входна такса: 4 лв.
Ученици, студенти, хора с увреждания: 1 лв.

Шумен
Джамията Шериф Халил паша, известна още като Томбул джамия, се намира в град Шумен. Построена е през 1744 г. Архитектурата на храма е повлияна от зародилия се в началото на XVIII в. ориенталски архитектурен стил „лале”, който се характеризира с включването на елементи от френския барок. С комплекса от сгради около него храмът е най-големият в страната по площ и архитектурна значимост и на второ място на Балканския полуостров след джамията Султан Селим, намираща се в град Одрин, Република Турция.
Входни такси:
вьзрастни - 4 лв
учащи - 2 лева.
Фотозаснемане – 2 лв., видеозаснемане – 4 лв.
Нощувка в хотел Миналия век в Шумен
2 ден
Закуска и отпътуване за Свещари
Историко-археологическият резерват „Сборяново” обхваща територията в западната част на Лудогорското плато, по поречието на р. Крапинец, между селата Малък Поровец и Свещари в община Исперих. Той представлява уникален комплекс, състоящ се от селища, светилища и некрополи от дълбока древност. Най-значителното откритие на територията на историко-археологическия резерват „Сборяново” е Свещарската тракийска царска гробница. Тя е намерена през 1982 г. при разкопки на Могила №7 от Източния могилен некропол на Сборяново (Гинина могила). Построена е в първата четвърт на ІІІ в. пр. Хр. и представлява уникален паметник на тракийската гробищна архитектура. Благодарение на забележителната си архитектура и художествена си украса Свещарската гробница е в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО от 1985 г. 
Входни такси: възрастни – 10 лв., ученици и пенсионери – 5 лв.
Демир баба теке е алевийско тюрбе, където се смята, че в него се намира гробът на алевийския светец от 16 век Демир баба.Предполага се, че тюрбето е построено в средата на 16 век, вероятно върху тракийско светилище от 4 век пр.н.е. Около него се оформя култов комплекс (теке), важно място в което заема свещения извор. През 1970 година Демир баба теке е обявено за паметник на културата от местно значение. Демир баба теке е сред популярните алевийски светилища, използвани и в наши дни. Преплитането на алевийски, християнски и езически традиции намира израз и в съществуващите до днес ритуали, които се извършват на това място: преспиването върху околните скали с цел изцерение и добиване на сила, връзване на парцалчета от дрехи по околните дървета, курбан от благодарност.
Тутракан
Музеят „Дунавски риболов и лодкостроене” е открит през 1974 г. в Тутракан. Музеят се намира именно там, защото градът има вековни традиции в риболова и лодкостроенето. Неслучайно жителите на Тутракан са имали славата на най-добрите рибари и майстори на лодки по долното течение на река Дунав.
Музеят е единствен по рода си не само в България, но и на целия Балкански полуостров.
Входни такси:
Възрастни - 2 лв.
Учащи и пенсионери - 1 лв.
В античния град Трансмариска, както е старото име на Тутракан, е съществувала работилница за ремонт на плавателни съдове, а през ХІХ в. лодки, правени в Тутракан, се изнасят за Австрия, Сърбия и други страни.
Останките от късната римската крепост Трансмариска се намират в пределите на днешния град Тутракан. Крепостта е построена в края на III-ти век от император Диоклетиан след една от победите му срещу вражески племена от север. Тук е бил настанен част от 11-ти Клавдиев легион.
Биосферният резерват край с. Сребърна е разположен на 2 км южно от река Дунав и на 16 км западно от Силистра, на площ от 600 ха. Обхваща езерото Сребърна и териториите край него. Славата му е свързана, от една страна, с факта, че се намира точно на пътя на прелетните птици от Европа към Африка – Via Pontica, а, от друга страна, с уникалните и разнообразни видове водоплаващи птици в него. Заради редките и изчезващи видове птици през 1983 година езерото Сребърна е включено в списъка на обектите от световното природно и културно наследство на ЮНЕСКО.
Турският форт „Абдул Меджиди”, или така наречената крепост Меджиди табия, се намира южно от Силистра и е най- запазеният от шестте укрепителни пункта на фортификационната турска система, изиграла важна роля в Кримската (1853-1856 г.) и Руско-турските войни (1853-1856 г. и 1877-1878 г.). Построена е заради необходимостта от допълнително укрепване на крайдунавските градове, когато реката се утвърждава като естествена граница на Османската империя. Идеята за построяването на тази система от военни укрепления е дело на немския военен инженер Хелмут фон Молтке (1800 г. -1891 г.) , посетил града през 1837 г.
Входни такси:
възрастни - 2 лв.
ученици 1 лв.
Римската гробница e nай-известният в страната и чужбина античен паметник на Дуросторум от средата на IV век. Тя се смята за емблематично творение на късноантичната цивилизация. Богатата стенописна украса, съставена от геометрични, животински и човешки фигури, ловни сцени, семейна двойка и техните прислужници, носи характерните белези на константиновата епоха и се долавя стила на художник дошъл от източните провинции на Империята. През 2005 г. е издадена на български и английски език книгата „Късноантичната гробница в Дуросторум - Силистра" на Г. Атанасов.
Нощувка в Силистра.
3 ден
Закуска и преминаване в Румъния. Посещение на манастира Св. Андрей Първозвани (Дервент)
Първата ни цел на румънска територия е красивият манастир Дервент, който се намира само на около 10 километра от българската граница. Покланяме се се пред чудотворната икона на св. Богородица, която се пази в храма и пред кръста, съхранил се от раннохристиянски времена, от който пристъпващите с вяра са получили многобройни изцеления. Посещаваме гроба на големия подвижник и дългогодишен игумен на манастира, архимандрит Елевтерий Михаил. Той е от български произход – роден в пловдивското село Лясково, но после семейството му се преселва да живее в Румъния, където приема монашество. Игумен на манастира е в периода 1938 – 1959 и в 1990 г. Възстановява го след комунистическия период, когато манастирът е бил затворен, а сградите му – предадени за използване от местното земеделско стопанство. Въпреки това почитта на местните жители към светостта на мястото не е прекъснала. Манастирът е възстановен през 1990 г. и от тогава постоянно се разширява и благоукрасява, превръщайки се в един от най-големите манастири в района. В момента тече строителство на голям нов храм, който ще е способен да побира много поклонници. В манастира се съхраняват мощите на раннохристиянските мъченици Епиктет и Астион. Манастирското братство е от около 20 монаси. Извън манастира се намира целебно аязмо, което според преданието е било извор, където св. Андрей кръщавал жителите по тези земи. На мястото на извора днес е построен красив параклис, на стените на който са изографисани: чудото с проглеждането на сляпо момче, когато се умило с аязмена вода, проповедта на св. Андрей в Добруджа и мъченичеството на св. Дасий.
Констанца
Най- голямото черноморско пристанище в Румъния, по-голямо от Бургаското и Варненското пристанища взети заедно. До града се намира известният черноморски курорт Мамая.
Градът е основан като гръцка колония през 7 – 5 в.пр.н.е. под името Томис и през вековната си история е част от Римската и Византийската империи. С идването на прабългарите на Балканите, Кюстенджа става неразделна част от българските земи и това продължава до 1919 г., когато с подписването на Ньойския договор, градът преминава в границите на днешна Румъния.
Панорамна обиколка на града с автобуса и спиране за снимки пред морското кази но.
Отпътуване за България
Спирка на Нос Калиакра.
Общо: 850 км
Цена: 155 лв
Включва: транспорт, две нощувки/закуски, екскурзоводско обслужване, беседи в музейните обекти, туристическа застраховка
Не включва: входни такси за посещенията


Галерия
тракийска гробница Свещари
мозайки Девня
Свщарска гробница
музей на буквите в Плиска
Плиска
Мадарски конник
Томбул джамия
хотел Миналия век, Шумен
Демир Баба теке
резерват Сребърна
езеро Сребърна
Тутракан
Музея на риболова, Тутракан
крепост Трансмариска, Тутракан
римска гробница Дуросторум
Меджиди Табия, Силистра
Меджиди Табия, Силистра
манастир Св. Андрей Първозвани