Седемте Рилски езера

Предлагаме ви едно вълнуващo пътуване с пешеходен преход до Седемте Рилски езера! Великата Рила планина и нейните магични езера ще ни заредят с енергия и сила!

Всеки понеделник юли - август 2017 година.
Екскурзия от Сл. бряг и Бургас за два дни.

Екскурзията се провежда при минимум 12 участника.
Преференциална цена за колеги и приятели! Обадете се!

 

Програма
Понеделник
6:00 тръгване от Сл. Бряг; 7:00 тръгване от Бургас
Пристигане в ранния следобед в курорта Паничище и настаняване в хотел. Пешеходна разходка до Скакавишкия водопад. До местността Зелени преслап пътуваме с автобуса, след това през гората стигаме хижа Скакавица и водопада Рилска Скакавица (1ч 30 мин в едната посока.) Водопад Рилска Скакавица се намира на 1750 м надморска височина в Национален Парк Рила, в подножието на връх Кабул (2531 м). Скакавишкият водопад е пълноводен и през лятото, когато черпи водите си от Скакавишкото езеро и потоците по източните склонове на връх Кабул. Boдoпaд Cĸaĸaвицa (70 м) e нaй-виcoĸият вoдoпaд в Pилa плaнинa и eдин oт нaй-ĸpacивитe в Бългapия.  Зимaтa зaмpъзвa изцялo и тaм ce пpoвeждaт cъcтeзaния пo лeдeнo ĸaтepeнe. Πpeз зимaтa тpябвa дa ce внимaвa, зaщoтo мecтнocттa нaд вoдoпaдa e лaвинooпacнa.
Водопадът Рилска Скакавица е включен в движението Опознай България – 100 национални туристически обекта. Печатът на БТС е в хижа Скакавица.
Нощувка в хотел в Паничище. Хотелът има ресторант и може да се поръчва вечеря по желание.
Вторник
7:30 закуска
8:00 отпътуване с автобуса до станцията на лифта. 8:30 изкачване с лифта до хижа Рилски езера (20 мин). Около 9:30 – 10:00 започваме изкачването към езерата.
Следва преход през циркуса покрай езерата Долното, Рибното, Трилистника и Близнаците до Бъбрека, с кратки почивки. Според възможностите си някои от участниците остават за почивка на езерото Бъбрека и изчакват връщането на групата. Останалите се изкачват на Езерния връх 2560 м. ( ок. 1 ч.), покрай Окото и Сълзата,  от където се виждат всички седем езера..
Седемте Рилски езера е група езера с ледников произход, разположена в планината Рила. Това е най-посещаваната от туристи езерна група в България, част от Стоте национални туристически обекта. Езерата се намират в Дамгския дял на Северозападна Рила и са разположени стъпаловидно между 2095 и 2535 m н.в. Заемат вдлъбнатини по склона на планината, като отделните езера са свързани помежду си чрез малки поточета. При преминаването на водата по тези поточета са образувани малкиводоскоци и водопади. Първите три езера Сълзата, Окото и Бъбрека се оттичат поотделно в Трилистника, а след това през последните две минава един вече по-мощен поток, който изтичaйки от най-долното езеро дава началото на река Джерман (ляв приток на Струма).
Името на всяко от Седемте Рилски езера има връзка със специфични външни особености на даденото езеро. Езерото, което е разположено на най-голяма надморска височина, носи името Сълзата заради прозрачността на водите, които предлагат видимост в дълбочина. Следващо по височина на разположение е Окото (Сърцето), което е с почти идеална овална форма. Окото е най-дълбокото циркусно езеро в България — дълбоко е 37,5 m. Бъбрека е езерото с най-стръмните брегове от цялата група. Четвъртото езеро е Близнака, което е най-голямото по площ езеро в групата. Езерото Трилистника е с неправилна форма и невисоки брегове. Най-плиткото езеро е Рибното езеро, като на неговия североизточен бряг е изградена хижа Седемте езера. Най-ниското в групата е Долното езеро, от което води началото си река Джерман.
На връщане към лифтената станция се спускаме от ез. Бъбрека по горски път с лек наклон и със стръмен участък към хижата (ок. 1 ч.). По пътя се разкрива красива панорама от високо към Седемте Рилски езера.
Общо около 5 часа преход.
Печат за 100 обекта се получава в хижа Рилски езера.
Около 17:00 слизаме обратно с лифта до Паничище и отпътуваме обратно към Бургас. Връщаме се в Бургас /Сл. Бряг късно вечерта.
Цената включва:
транспорт, нощувка в стая с две легла в хотел *** в курорта Паничище, закуска, планинска застраховка, водач на групата (екскурзовод), планински водач, двупосочен билет за лифта до хижата
Доплащане за единична стая – 15 лева
Цената не включва:
- разходи от личен характер

Още пояснения:
Задължително изискване към туристите е да се движат като група и да се съобразяват с темпото, което определя водачът.
При мъгла, непроходими, опасно хлъзгави, стръмни, наводнени участъци на пешеходните маршрути, при лошо време или след проливни дъждове и свлачища, или други неподходящи метеорологични условия водачът има право еднолично да промени програмата от съображения за сигурността на участниците.
Преходът е достъпен за туристи, които нямат здравословни проблеми с краката, сърцето или др. заболявания.
!!!Непременно носете удобни затворени туристически обувки с добро сцепление (сандали, джапанки, чехли, високи обувки и т.н. не са подходящи за планински преходи), щеки за ходене, топли дрехи, вкл. шапки и ръкавици, дъждобрани. Времето в планината винаги може да ни изненада!
!!!Носете суха храна и вода.

Не забравяйте, че добрата подготовка е предпоставка и за приятно прекарване!
Туроператорът си запазва правото да променя последователността на изпълнение на програмата.
Лица над 69 г. не се застраховат.


Галерия
Седемте рилски езера
Бъбрека
Седемте Рилски езера екскурзия от слънчев бряг
На Езерния връх
езеро Окото